NOS NieuwsAangepast

Nederlandse export groeit opnieuw

De Nederlandse export van goederen is in juli weer flink gegroeid. Het volume van de export was in die maand 4,1 procent groter dan in juli 2013. In juni groeide de uitvoer ook al, toen met 3,2 procent.

Wederuitvoer

De toename van de export is vooral te danken aan de wederuitvoer. Dat is de uitvoer van producten die eerder al zijn ingevoerd en soms een kleine bewerking ondergaan.

Aan deze producten wordt doorgaans minder verdiend dan aan de uitvoer van in Nederland gefabriceerde producten. De uitvoer van Nederlandse producten groeide nauwelijks. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de export van machines, apparaten en metaalproducten was flink hoger dan een jaar geleden. Het CBS voorspelt dat het in september nog iets beter zal gaan met de export. Dat komt vooral doordat de Duitse industrie een stuk beter is gaan presteren.

Ook import groeit

De import groeide in juli ook behoorlijk. Het volume van goederen dat Nederland binnenkwam steeg in juli met 7,5 procent ten opzichte van juli 2013. In juni groeide de import ook, maar toen met 1,7 procent minder.

Een stijgende import wijst doorgaans op een stijging van de binnenlandse vraag en bestedingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl