NOS NieuwsAangepast

Rusland vult crisisreserves fors aan

Rusland zet extra geld apart voor hulp aan bedrijven die in nood komen door de sancties. Het geld wordt in het crisisfonds gestort. Pensioengelden en reserves uit olie- en gasinkomsten worden ernaar overgeheveld. Ook het begrotingsoverschot gaat voor een deel naar het crisisfonds. Dat heeft minister van Financiën Anton Siloeanov bekendgemaakt.

Bedrijven als Rosneft en Novatek hebben al bij de staat aangeklopt. De energiebedrijven kunnen door de westerse sancties die aan Rusland zijn opgelegd minder makkelijk geld lenen in Europa of de Verenigde Staten. Ze willen daarom geld van de overheid om hun schulden te kunnen aflossen. De grootste olieproducent van het land, Rosneft, heeft al laten weten de komende tijd 30,6 miljard euro nodig te hebben.

Flinke reservepot

Het geld dat eigenlijk bestemd is voor de pensioenfondsen levert een extra budget op van 6,3 miljard euro. En er gaat ten minste 2 miljard van het begrotingsoverschot van dit jaar naar het fonds. "We zijn van plan een flinke reserve op te bouwen", zei Siloeanov volgens Russische persbureaus. De bedoeling is om ook voor 2015 genoeg geld in kas te hebben.

Noodlijdende bedrijven en financiële instellingen die getroffen worden door de sancties kunnen een beroep doen op het fonds. Vorige week werden nieuwe sancties van kracht naar aanleiding van het Russische optreden in de crisis in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl