NOS NieuwsAangepast

Vergelijkingssites aangepakt

De Autoriteit Financiële Markten heeft de regels voor vergelijkingssites voor financiële producten aangescherpt. Sommige, vooral kleine aanbieders opereren in een grijs gebied. Ze vervullen eigenlijk de functie van bemiddelaar en ontvangen geld van de bedrijven waar ze klanten heenleiden, zonder dat ze daar een vergunning voor hebben.

Vergunning

De AFM zegt nu dat financiële vergelijkingssites aan te merken zijn als bemiddelaar als ze geld ontvangen van bedrijven en meer gegevens van klanten vragen dan alleen een naam en adres. Zodra ze dus bijvoorbeeld vragen naar iemands geboortedatum, gezinssamenstelling of inkomen om een vergelijking te kunnen maken is er al sprake van bemiddeling.

Alle vergelijkingssites die bemiddelen moeten hiervoor voor 17 november een vergunning hebben. Ook mogen de sites geen vergoeding meer ontvangen voor de nieuwe klanten die ze naar bedrijven leiden als de gekochte producten vallen onder het provisieverbod voor financiële adviseurs.

Provisieverbod

Dat verbod geldt bijvoorbeeld voor hypotheken en uitvaartverzekeringen, maar als het gaat om andere producten zoals schadeverzekeringen mogen ze nog wel een vergoeding ontvangen.

Volgens de AFM voldoen de meeste grotere vergelijkingssites al aan de regels. De verwachting is dat na 17 november een deel van de kleinere vergelijkingssites ophoudt te bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl