NOS NieuwsAangepast

Gratis af te halen, op Facebook

Je kunt er van alles op vinden: van kinderkleren tot Vietnamese lampen en van opvouwbare schaakborden tot dvd's. Facebookgroepen die dienen als platforms voor het weggeven van spullen. Ze worden steeds populairder. Bijna elke plaats en postcodegebied heeft er minstens een.

'Weggeefhoek Borne Hengelo,' 'Amsterdam deelt/geeft,' 'Gratis ophalen Utrecht en omgeving' zijn een paar van die groepen. In tegenstelling tot Marktplaats wordt alles er gratis aangeboden. Het gaat niet om handelen, maar om hergebruiken.

Freecycling, geen liefdadigheid

Laura Musch-Knobbe is beheerder van de groep 'Amsterdam deelt/geeft.' Die groep was twee jaar geleden een van de eerste Facebookgroepen die gebruikte spullen aanbood. Musch-Knobbe gebruikt de term "freecycling". Het doel ervan is volgens haar "om verspilling te voorkomen en om mensen belangeloos blij te maken".

Musch-Knobbe benadrukt dat het niet de bedoeling is dat mensen hun volledige inboedel bij elkaar gaan harken. Volgens haar moet er een balans zijn tussen wat mensen geven en nemen. "Wij zijn geen liefdadigheidsinstelling."

Inmiddels is het aantal Facebookgroepen waarop gratis spullen worden aangeboden niet meer te overzien. De economische crisis heeft daar volgens Musch-Knobbe flink aan bijgedragen. "Mensen zijn toch wat spaarzamer geworden en meer gaan zoeken naar alternatieven voor nieuwkoop."

Misbruik

'Amsterdam deelt/geeft' heeft nu alleen al meer dan 14.000 leden. Tien mensen helpen met het beheren van de groep. Zij zorgen ervoor dat er geen misbruik van wordt gemaakt. Volgens Aaltsje Hefting, een van die beheerders, worden mensen die komen graaien maar nooit iets geven eerst vriendelijk gewaarschuwd, en als het nodig is uit de groep gezet.

Bijna alle weggeefgroepen hebben een vergelijkbaar beleid. Zo verbieden de meeste groepen het doorverkopen van spullen. En in sommige groepen krijgt de eerste persoon die reageert op een aanbod het aangeboden voorwerp, terwijl in andere alles wordt verloot onder de geïnteresseerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl