NOS NieuwsAangepast

Strijd tegen IS centraal in Parijs

De dreiging van IS is mondiaal en de bestrijding van de terreurbeweging vereist dan ook een wereldwijde aanpak. Dat zei de Franse president Hollande bij het begin van een internationale conferentie over de veiligheidssituatie in Irak en de strijd tegen Islamitische Staat.

De conferentie in Parijs wordt geleid door de Franse president Hollande en de Iraakse president Masum. Ook de nieuwe Iraakse premier, Haidar al-Abadi, is aanwezig. Volgens de gastenlijst nemen 24 landen deel aan de conferentie, waaronder de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad. Ook zijn er vertegenwoordigers van de Arabische Liga, de Verenigde Naties en de Europese Unie.

Iran staat niet op de lijst. De Iraakse president Masum zei gisteren dat hij betreurt dat Iran niet komt. Hij gaf als reden daarvoor "gevoeligheden met een aantal andere landen". Naar verluidt wilde de VS niet dat Iran een vertegenwoordiger zou sturen en maakte ook een aantal Arabische staten bezwaar.

Masum hoopt op "een snel antwoord" op IS. "Ze hebben massaslachtingen aangericht en maken zich schuldig aan genocide en etnische zuiveringen."

Politieke oplossing

Voor Nederland is minister Timmermans in Parijs. Nederland wil meedoen aan de militaire coalitie tegen IS, al is het daar nog niet voor uitgenodigd. De conferentie is volgens Timmermans belangrijk "omdat we weten dat alleen een politieke oplossing een duurzame oplossing kan brengen". Hij benadrukte de verantwoordelijkheid om de nieuwe Iraakse regering te helpen.

Timmermans noemt eenheid in Irak belangrijk voor het slagen van een aanpak om IS terug te dringen. "Het is duidelijk dat we voor onze eigen veiligheid en voor de veiligheid van de regio een strategie moeten ontwikkelen om IS terug te dringen, maar breder past ook een strategie om Irak een toekomst te bieden die gebaseerd is op het betrekken van alle partijen in Irak bij een oplossing."

Opgetogen

De Amerikaanse minister Kerry zei gisteren na een bezoek aan het Midden-Oosten dat hij opgetogen is over de steun die hij heeft gekregen. Verscheidene Arabische landen zouden bereid zijn mee te doen aan luchtaanvallen op IS.

Zaterdagavond publiceerde IS beelden van de onthoofding van de Brit David Haines. Volgens westerse bronnen heeft die moord de bereidheid en vastberadenheid vergroot om militair op te treden tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl