NOS NieuwsAangepast

Ex-veiligheidschef Venezuela dood?

De voormalige Venezolaanse veiligheidschef Hugo Carvajal is volgens sociale media in Venezuela dood gevonden in een hotel in Caracas. De man die deze zomer het middelpunt was van een diplomatieke rel tussen Nederland en Venezuela, zou zijn vermoord.

De regering van Nicolás Maduro ontkende de moord zondag via haar eigen mediakanalen en zegt dat de oppositie deze berichtgeving verzint om het land te destabiliseren. Carvajal is echter nog niet in het openbaar verschenen.

Carvajal heeft als bijnaam El Pollo, de Kip, vanwege zijn iele postuur. Hij was tussen 2004 en 2012 het hoofd van de militaire inlichtingendienst DIM in Venezuela en een naaste vertrouweling van de linkse president Hugo Chávez. De VS zocht hem wegens drugshandel en steun aan de Colombiaanse guerrillabeweging FARC.

Diplomatieke rel

Dit jaar zou Carvajal tot consul op Aruba benoemd worden. Toen hij daar arriveerde, werd hij op aanwijzing van de Verenigde Staten gevangen genomen. Venezuela reageerde woedend, en na tussenkomst van minister Timmermans kwam Carvajal na vijf dagen weer vrij.

Timmermans zei dat Carvajal weliswaar nog niet door de diplomatieke screening was gekomen, maar toch onschendbaarheid genoot. Hij erkende dat de arrestatie van El Pollo een inbreuk was op internationale afspraken over diplomatieke immuniteit. Daarop moest Justitie in Aruba de consul laten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl