NOS NieuwsAangepast

Links weer aan de macht in Zweden

In Zweden komen na acht jaar conservatief-liberaal bewind de sociaal-democraten weer aan de macht. De partij van de vroegere vakbondsleider Stefan Löfven heeft de parlementsverkiezingen van gisteren gewonnen. Samen met de Groene Partij hebben de sociaal-democraten 43,7 procent van de stemmen gehaald.

De regeringscoalitie van Frederik Reinfeldt kwam niet verder dan 39,3 procent. Hij heeft zijn nederlaag erkend en zijn vertrek als premier en als leider van de conservatieve Gematigde Partij aangekondigd.

De extreem-rechtse Zweden Democraten zijn de derde partij geworden. De anti-immigratiepartij, die vier jaar geleden met 5,7 procent van de stemmen voor het eerst in het parlement kwam, kreeg nu 13 procent.

Verandering

Löfven zei tegen zijn aanhangers dat Zweden voor verandering heeft gekozen. De rechtse coalitie van Reinfeldt heeft acht jaar geregeerd. In die tijd zijn de belastingen verlaagd, is de economie geliberaliseerd en zijn de inkomensverschillen sterk toegenomen. Veel Zweden vinden dat de sociale voorzieningen te veel zijn aangetast.

Het wordt voor Löfven nog moeilijk om een meerderheidskabinet te vormen. Hij heeft daarvoor de steun nodig van een van de partijen uit de centrum-rechtse coalitie. Löfven zei vannacht dat hij met de Groenen maar ook met andere partijen gaat praten. Hij sloot echter samenwerking met de Zweden Democraten uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl