NOS VoetbalAangepast

"Heeft Hiddink er nog wel zin in?"

In Studio Voetbal bespraken gasten Co Adriaanse, Ronald de Boer, Jan Mulder en Jan Joost van Gangelen onder meer de dramatische start van Guus Hiddink met Oranje, de onzekere situatie van Marco van Basten bij AZ en het afgelopen eredivisieweekend.

Oranje begon onder Hiddink met een oefennederlaag tegen Italië en en ging daarna met 2-1 ten onder in het EK-kwalificatieduel met Tsjechië in Praag. Vooral Hiddinks keuze om tegen Tsjechië terug te vallen op het WK-systeem van Louis van Gaal, 5-3-2, werd bekritiseerd.

"Hiddink had tegen Tsjechië gewoon met 4-3-3 moeten beginnen", zei Adriaanse. "Absoluut niet te begrijpen." Ronald de Boer: "Hij hangt alles op aan die eerste tien minuten tegen Italië. Daarvoor verandert hij van tactiek."

"Hij is echt geschrokken van hoe het is gelopen in die tien dagen", aldus Van Gangelen, nieuw aan tafel bij Studio Voetbal. "De spelers zijn van het keurslijf onder Van Gaal in een speeltuin terechtgekomen. Disciplinair is het niet goed gelopen."

"Ik vraag me af of Guus er nog wel zin in heeft", aldus Van Gangelen. "Het lijkt of hij er volledig tabak van heeft."

"Heeft Marco te veel uit handen gegeven?"

Of oud-bondscoach Marco van Basten nog wel terugkeert als coach bij AZ was zondagavond nog niet duidelijk. Jan Mulder sprak zijn waardering uit voor het eerbetoon van het publiek in Alkmaar, dat in de 88ste minuut van het duel met sc Heerenveen (0-1 verlies) een staande ovatie voor Van Basten liet horen. "Zuivere bewondering voor een van grootste spelers die dit land ooit heeft gekend", aldus Mulder.

Van Gangelen verbaast zich over de communicatie vanuit Alkmaar. "Vandaag wordt er al urenlang gesproken, maar waarom zo lang?", vraagt hij zich af. "Het wordt nu zo groot en mysterieus. Breng in ieder geval iets naar buiten."

Co Adriaanse vraagt zich af of Van Basten wel tevreden was met de rolverdeling met zijn assistent Alex Pastoor. "Pastoor is een kundige trainer, maar ik heb de indruk dat Marco misschien wel te veel uit handen heeft gegeven", aldus Adriaanse. "Als je nieuw bent, moet je niet alles uit handen geven."

Voor Ronald de Boer zou een eventueel verlies van Marco van Basten voor de voetballerij zonde zijn. "Ik heb hem door de jaren heen zien groeien als coach. Eigenlijk stond hij te vroeg op het hoogste podium. Hij had meer jaren nodig om beter te worden."

"Jans bij beste trainers van Nederland"

In de eredivisie leverde PEC Zwolle zaterdag een puike prestatie door PSV zijn eerste nederlaag toe te brengen: 3-1. Beide teams staan nu bovenaan met twaalf punten uit vijf duels.

"Hiermee bewijst Ron Jans dat hij een van beste trainers van Nederland is", aldus Adriaanse. "Hij houdt vast aan zijn ideeën."

Adriaanse had ook positieve woorden voor Ben Rienstra, die met een fraaie stift de 3-1 voor zijn rekening nam. "Rienstra is zeer compleet en kan op meerdere posities spelen. Aan de bal is hij beter dan een box-to-box-speler als Fer. Daar moet Guus eens naar kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl