NOS NieuwsAangepast

Toneelprijzen voor Haring en Derwig

In de Amsterdamse Stadsschouwburg zijn de belangrijkste toneelprijzen van Nederland uitgereikt. Abke Haring kreeg de Theo d'Or voor de indrukwekkendste vrouwelijke hoofdrol en Jacob Derwig is onderscheiden met de Louis d'Or voor de beste mannelijke hoofdrol.

Haring kreeg de prijs voor haar rol in Hamlet vs Hamlet van Toneelhuis/Toneelgroep Amsterdam. De jury noemt haar de gedroomde androgyne, adolescente Hamlet, ontroerend en overtuigend in haar fantastische beheersing van deze poëtische Shakespeare/Lanoye. "Achter dat bescheiden voorkomen schuilt één van de grote talenten van haar generatie."

In Who's Afraid of Virginia Woolf? van Toneelschuur Producties speelt Jacob Derwig de personage George. "Vilein, bot, charmant, geestig en door en door geloofwaardig." Volgens de jury bewijst hij opnieuw een grootse en unieke acteur te zijn; één die schept in plaats van invult. Derwig won de toneelprijs in 2011 ook al.

Columbina en Arlecchino

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater werden ook Kirsten Mulder en Martijn Nieuwerf geëerd. Mulder kreeg de Columbina, voor de beste vrouwelijk bijrol (Honey in Who's Afraid of Virginia Woolf?). Nieuwerf won de Arlecchino, voor de beste mannelijke bijrol (Cherea in de toneelklassieker Caligula).

De mimevoorstelling Hideous (wo)man werd beloond met de VSCD Mimeprijs. De Prosceniumprijs, voor de persoon die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, ging naar René Lobo. Hij was speldocent aan de Toneelacademie van Maastricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl