Heiner klimt naar eerste plek op WK

Nicholas Heiner heeft op de derde dag van de WK zeilen voor de Noord-Spaanse kust bij Santander uitstekende zaken gedaan. De zoon van zeiler Roy Heiner, die in 1996 olympische brons won, werd in de Laser-klasse derde in de vijfde race en klom daarmee van de tweede naar de eerste plaats. De Laser-zeilers werkten maar één hele race af vanwege de onstabiele wind.

"We zijn daarna nog wel gestart voor race zes, ik lag op kop maar de race werd afgelast", aldus Heiner. "Eigenlijk werkt alles goed. Ik heb niet veel fouten gemaakt. Vandaag ook gewoon twee goede races gevaren."

Bouwmeester derde

De Braziliaan Robert Scheidt werd gediskwalificeerd en verloor zijn koppositie. Hoewel de slechtste race van iedere zeiler mag worden geschrapt, zakte Scheidt naar de vierde plaats. De Amerikaan Charlie Buckingham staat tweede en de Australiër Tom Burton bezet de derde positie. Rutger van Schaardenburg, die de tweede en derde race won, werd zondag 21ste en staat veertiende in het klassement en Yuri Hummel is de nummer 22.

In de Laser Radial eindigde Marit Bouwmeester als achtste in de vijfde race. Ze handhaafde haar derde plek in het klassement. De Chinese Zhang Dongshuang, die de laatste twee wedstrijden won, en de Zweedse Josefin Olsson staan respectievelijk eerste en tweede. Daphne van der Vaart staat 27ste en Maxime Jonker 71ste van de 120 deelnemers.

Van Rijsselberghe tiende

Op de tweede dag van het het WK voor de windsurfers (RS:X) werd olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe zevende en derde in zijn groep. Daarmee deed hij het beter dan talent en trainingspartner Kiran Badloe, die als elfde en zeventiende eindigde. In het klassement blijft Van Rijsselberghe tiende en Badloe is de nummer dertien. De Pool Piotr Myszka gaat na vier races aan de leiding.

Bij de vrouwen bezet surfster Lilian de Geus na vijf races de zevende plaats. De Française Charline Picon won twee races en werd twee keer tweede. Met aftrek van haar minste resultaat (vierde) is ze daarmee comfortabel koploper.

Sterke start Kyranakou/Van Veen

Op de eerste dag van de WK in de 470-klasse begonnen Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen sterk met een zege in de eerste race van hun groep. Het Nederlandse duo werd tiende in de tweede race en neemt met die twee resultaten in totaal de zevende positie in. Maëlenn Lemaitre en Aloïse Retornaz uit Frankrijk staan na een tweede en eerste plaats bovenaan.

"Het is een goed begin zeker, maar het is nog een heel lang toernooi", zei Van Veen. Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens staan voorlopig vijftiende. Ze werden respectievelijk vierde en dertiende in de openingswedstrijden.