NOS WielrennenAangepast

Terugblik 69ste Vuelta a España

Favorieten waren er volop, voorafgaand aan de 69ste editie, en Alberto Contador werd daar niet toe gerekend. In de Tour viel de Spanjaard van Saxo uit na een zware val in de tiende etappe, waarbij hij een scheenbeen brak. En daar was hij bij de start van de Vuelta niet geheel van hersteld.

Contador was daardoor op zijn best een van de outsiders, min of meer net zoals Chris Froome die ook uitviel in de Tour en van wie het onduidelijk was of de hij fit genoeg was voor een hoofdrol.

De Colombiaan Nairo Quintana, dit jaar al winnaar van de Giro, was de absolute favoriet en landgenoot Rigoberto Uran en de Spanjaard Joaquim Rodriguez zijn naaste belagers. Maar het liep anders.

Eerste slag nog wel voor Movistar

Quintana begon nog wel goed, met de zege van Movistar in de ploegentijdrit. En in het spoor van ploegmaat Alejandro Valverde liep alles lang op rolletjes. In de tweede bergetappe nam Quintana de rode trui over van Valverde en leek het allemaal volgens plan te verlopen.

Maar in de tiende etappe ging Quintana hard onderuit in een afdaling en een dag later gaf hij na nog een val op. Contador nam daarna, na de tijdrit, de leiderstrui over en stond die niet meer af, al bleef het aanvallen regenen op het rode tricot. En die kwamen vooral van Froome, Rodriguez, Valverde en Fabio Aru. Uran viel vanwege bronchitis weg en stapte in de 17de etappe af.

Gesink stapt af

Belkin verscheen met drie kopmannen aan de start en alleen Robert Gesink kon in 't spoor van de toppers blijven. Laurens ten Dam viel al snel ver terug en Wilco Kelderman, zevende in de Giro, zakte na een hoopvolle start langzaam weg. Hij werd vierde in de derde rit, derde in de dertiende etappe en eindigde als veertiende.

Gesink reed een uitgekiende Vuelta, deed weliswaar nooit echt mee om de ritzege, maar stond wel zevende. Stond, want in de zeventiende etappe verliet hij noodgedwongen de ronde, vanwege familieomstandigheden.

Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) en vooral Pim Ligthart (Lotto) waren meer dan eens bij lange vluchten betrokken, maar een dagzege leverden die niet op.

Degenkolb

Wat Marcel Kittel voor Giant was in de Tour de France, was John Degenkolb voor de ploeg in de Vuelta. De Duitser moest bij de eerste twee sprints de zege nog aan de Fransman Nacer Bouhanni respectievelijk Michael Matthews laten. Daarna was hij vier keer de sterkste.

In het gevecht om de groene puntentrui was niet een sprinter, maar klimmer en klassementsrenner Valverde zijn naaste belager. En in dat klassement eindigde Contador op de derde plaats.

Contador en Valverde eindigden ook hoog in het bergklassement. De Spanjaard Luis León Sánchez van het bescheiden ploegje Caja Rural won de blauwe bolletjestrui; Contador werd tweede en Valverde derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl