NOS NieuwsAangepast

Betoging Berlijn om antisemitisme

Door Teresa Veerman in Berlijn

"Sta op! Nooit meer Jodenhaat!" Onder dit motto demonstreerden vanmiddag naar schatting 4000 mensen bij de Brandenburger Tor in Berlijn tegen antisemitisme. Ook veel prominente Duitse politici waren er en bondskanselier Merkel was één van de sprekers.

Dieter Graumann, voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland die de betoging organiseerde, toonde zich in zijn toespraak bezorgd over de toenemende antisemitische stemming in Duitsland.

Incidenten

Nooit had hij verwacht in Duitsland tegen antisemitisme te moeten demonstreren, verklaarde Graumann. Maar nu waren volgens hem de ergste antisemitische leuzen op Duitse straten sinds decennia te horen.

De afgelopen maanden werd Duitsland opgeschrikt door een aantal antisemitische incidenten. Tijdens pro-Palestijnse protesten waren antisemitische leuzen te horen en in enkele gevallen kwam het tot geweld tegen Joden. In Wuppertal werd in juli een aanslag op een synagoge gepleegd.

Keppeltje

Max (21) is bij de demonstratie aanwezig. Hij woont in Wedding, een multiculturele wijk in Berlijn. "Daar zou ik nooit met een keppeltje op mijn hoofd rondlopen", zegt hij. "Sommige vrienden dragen een pet over hun keppeltje, zodat ze niet opvallen."

Of het antisemitisme de laatste tijd is toegenomen, vindt hij moeilijk in te schatten. "Maar ik ben me sinds de zomer wel veel meer bewust geworden van het antisemitisme in bepaalde delen van onze samenleving."

Alissa (25) zegt zich erg ongemakkelijk te hebben gevoeld bij de pro-Palestijnse protesten deze zomer. Daar werd Israëls politiek en het jodendom op één hoop gegooid.

Midden-Oosten

De precieze getallen van dit jaar zijn nog niet bekend, maar vermoedelijk is het aantal antisemitische incidenten iets hoger dan vorig jaar, aldus antisemitisme-onderzoekster Juliane Wetzel. Gemiddeld worden in Duitsland per jaar zo n 1200 overtredingen van antisemitische aard gemeld.

Dat zijn er meer dan in de jaren 90. Dit is volgens Wetzel een direct gevolg van het oplaaien van het Midden-Oostenconflict: sinds de tweede intifada in 2000 is het aantal incidenten in Duitsland aanzienlijk gestegen .

Uit enquêtes blijkt dat 15 tot 20 procent van de Duitsers anti-Joodse vooroordelen heeft, vertelt Wetzel. Dit getal is in de afgelopen dertig jaar constant gebleven. 90 procent van de antisemitische overtredingen in Duitsland komen niet uit de islamitische, maar uit de rechts-extremistische hoek, benadrukt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl