NOS NieuwsAangepast

Ebola-artsen terug in Nederland

De twee Nederlandse artsen die mogelijk met ebola zijn besmet, zijn in Nederland. Ze landden aan het begin van de avond op Schiphol, meldt de Lion Heart Foundation, de organisatie waarvoor de twee in Sierra Leone waren.

Nick Zwinkels en Erdi Huizenga zijn overgebracht naar een geïsoleerde afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum. Het LUMC en het RIVM laten weten dat beide artsen geen ziekteverschijnselen hebben en dus niet besmettelijk zijn.

Het is niet zeker dat de Nederlanders ebola hebben. Ze voelen zich goed en hebben geen koorts. Uit voorzorg zijn ze voor een periode van 24 uur opgenomen ter observatie.

Verstandig

De man en de vrouw verzorgden vorige week drie patiënten die later aan ebola zijn overleden. De twee droegen geen beschermende kleding toen ze bij de zieken waren, omdat de patiënten geen ebola leken te hebben.

Zwinkels en Huizenga trokken vorige week aan de bel bij de ambassade in Ghana, waar Sierra Leone onder valt. Daar kregen ze te horen dat het verstandig was om terug te keren naar Nederland.

Keihard gewerkt

De Lion Heart Foundation, waarvoor de artsen werkten in een ziekenhuis in Yele in Sierra Leone, is blij en opgelucht. De afgelopen week is samen met de ministeries, het RIVM en risico-adviseur Aon Nederland keihard aan de repatriëring van de twee gewerkt.

Ook het kabinet is blij dat de repatriëring geslaagd is. "Het is nu aan de professionals om de gezondheid van de artsen te beoordelen en te doen wat nodig is. We hebben een goede gezondheidszorg in Nederland, dus daar heb ik alle vertrouwen in", zei minister Schippers van Volksgezondheid.

Europese bijdrage

Minister Ploumen bespreekt morgen in Brussel met haar EU collega's hoe de EU zo effectief mogelijk kan bijdragen aan de bestrijding van ebola.

"We staan voor een enorme klus. Niet alleen bij het helpen van hulporganisaties en lokale overheden om de crisis het hoofd te bieden, maar ook bij het ondersteunen van de getroffen landen als de crisis straks voorbij is. Ebola heeft grote schade toegebracht aan de lokale economieën", aldus Ploumen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl