NOS NieuwsAangepast

Tomatengevecht op de Dam

Zo'n 1500 mensen hebben elkaar op de Dam in Amsterdam met tomaten bekogeld. Het tomatengevecht vlak voor het Koninklijk Paleis was een protest tegen de Russische boycot van Europees groente en fruit.

De actie is georganiseerd door vier jonge Amsterdamse ondernemers, die met het 'Tomatofest' tomatentelers een hart onder de riem wilden steken. Tegen een marktconforme prijs kochten ze de 200.000 tomaten in die over het Amsterdamse plein vlogen.

Het gedeelte van de Dam waar het gevecht plaatsvond, was met plastic beklede hekken afgezet om te voorkomen dat voorbijgangers en omliggende gebouwen door tomaten werden geraakt.

Zwembril

De deelnemers moesten naast een handdoek en schone kleding een zwembril meenemen. "Of je een bril op sterkte nodig hebt weten wij niet, maar je hebt echt een zwembril nodig zodat er geen tomatenpulp in je ogen kan komen", schreven de organisatoren op een speciale Facebookpagina.

Op de Dam waren geen douches neergezet "in verband met een eventuele legionellabesmetting van het water", staat op de Facebookpagina. Daarom werd van de deelnemers verwacht dat ze zich na de wedstrijd zouden schoonmaken met een flesje water.

Niet blij

Niet alle tomatentelers waren blij met de actie. "We werken met hart en ziel aan de tomaten en dan ga je ermee gooien", zei een van hen tegen nieuwszender AT5. De organisatoren vinden het gooien van de tomaten geen verspilling, omdat ze volgens hen "zijn afgekeurd voor consumptie".

Het Tomatofest is niet de eerste actie tegen de Russische boycot van groente en fruit. Eerder sprongen de Belgen voor hun boeren in de bres met 'peerfies', selfies met een peer, op Twitter. Nederlandse groente- en fruittelers begonnen een campagne om hun producten aan te prijzen bij de consument. Een aantal supermarkten volgde dat voorbeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl