NOS NieuwsAangepast

Ebolaprobleem te groot voor Liberia

Liberia kan de ebola-epidemie niet meer in zijn eentje bestrijden. Dat zegt president Ellen Johnson Sirleaf van het Afrikaanse land.

Sirleaf heeft president Obama gevraagd financieel en logistiek bij te springen in de strijd tegen de uiterst besmettelijke en vaak dodelijke ziekte. Meer dan 2400 mensen zijn nu overleden aan ebola, de helft van hen in Liberia.

Door het besmettingsgevaar hangt er een schaduw over alle aspecten van het dagelijks leven, merkt ook Afrika-correspondent Kees Broere. Hij is op dit moment voor een aantal reportages in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.

Taboe

Broere vertelt dat je bij alles wat je doet heel goed moet nadenken, want het risico om besmet te raken schuilt overal. Handen geven is er niet bij. Ter begroeting hou je de ellebogen kort tegen elkaar, tenzij iemand een overhemd met korte mouwen draagt. Dan laat je zelfs dat uit je hoofd.

Een openbare wc is absoluut taboe. Uitwerpselen zijn een bron van besmetting, dus alleen je eigen wc, die door niemand anders wordt gebruikt, is veilig. Datzelfde geldt voor je auto. Neem geen passagiers mee, is het advies. Ze kunnen het ebola-virus onder de leden hebben.

Ziekenhuisbedden

Mondjesmaat worden er speciale ziekenhuizen geopend, met speciale ruimtes en heel strenge regels, met name om het personeel te beschermen. De Liberiaanse regering opent binnenkort zo'n ziekenhuis met honderd bedden en Artsen zonder Grenzen zal zijn ziekenhuis uitbreiden naar 400 bedden.

Volgens president Johnson Sirleaf zijn er in Monrovia zeker nog duizend plaatsen nodig en dat is waarschijnlijk een voorzichtige schatting.

Gevlucht

Eerder vandaag ontsloeg de president tien van haar medewerkers, omdat ze vluchtten voor de ebola-uitbraak. Onder de ontslagen medewerkers zijn twee onderministers van justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl