NOS NieuwsAangepast

"België klaar voor coalitie tegen IS"

België is klaar om deel te nemen aan de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat. Dat zei de Belgische premier Elio Di Rupo tijdens de heropening van het Joods Museum in Brussel. Dat opende vandaag zijn deuren weer na de aanslag in mei waarbij vier mensen omkwamen.

De aanslag kwam volgens de Belgische premier als een schok en is een "blijvend trauma" voor België. "Vier mensen en een plaats van cultuur werden aangevallen omdat ze Joods waren", aldus Di Rupo. "Oude demonen en angsten werden weer tot leven gewekt."

Strijd opvoeren

Di Rupo noemde een aanslag waarbij iemand om zijn ras of cultuur wordt aangevallen "een aanval op de hele maatschappij". België voert daarom volgens hem de strijd tegen het terrorisme verder op.

"Als ons land de vraag krijgt, dan is het klaar en bereid om deel te nemen aan een internationale coalitie tegen IS", zei de premier. Hij doelde daarmee op de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Nederland liet eerder deze week ook al weten dat het bereid is om mee te doen met het militair aanpakken van IS.

Meer controle

Voor de aanslag waren er geen veiligheidsmaatregelen genomen in het Joods Museum. Volgens museumdirecteur Philippe Blondin was dat omdat het museum een open ontmoetingsplaats wil zijn voor alle culturen. "Vanwege de barbarij moeten we die humanistische visie aanpassen", zei hij.

De nieuwe veiligheidsmaatregelen houden onder meer in dat bezoekers worden gecontroleerd. Ook is er meer politiebewaking en komt er bij de ingang van het museum een metaaldetector. De directeur benadrukte wel dat de kernwaarden van de joodse gemeenschap, waaronder moed, dankbaarheid en vrijgevigheid, blijven.

Gedenkplaat

De afgelopen week werd er een gedenkplaat onthuld bij de ingang van het museum voor de slachtoffers van de aanslag in mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl