NOS NieuwsAangepast

Merkel: Joden zijn welkom

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft vanmiddag gesproken op een demonstratie tegen antisemitisme in Berlijn. Die is georganiseerd door de centrale raad van Joden en valt samen met het Joodse Wereld Congres in de Duitse hoofdstad.

In haar toespraak noemde Merkel tolerantie "de boodschap van deze demonstratie".

"Met deze demonstratie maken we duidelijk dat Joden welkom zijn in onze samenleving", zei Merkel. "Diegenen die antisemitische haat verspreiden, misbruiken onze vrijheid van meningsuiting. Het stoppen van antisemitisme is onze plicht, net zoals het stoppen van islamofobie."

Veel zorgen

Uitingen van antisemitisme zijn sinds het conflict tussen Israël en Gaza flink toegenomen. Merkel zei eerder deze week al dat ze zich daar veel zorgen over maakt. Er is "geen enkele Joodse instelling" in Duitsland die geen politiebewaking nodig heeft, zei ze.

Duizenden mensen kwamen naar de demonstratie bij de Brandenburger Tor, in het centrum van Berlijn. Behalve Merkel spraken onder anderen ook de burgemeester van Berlijn, enkele kerkleiders, de president van de centrale raad voor Joden in Duitsland en de president van het Joodse Wereld Congres de menigte toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl