NOS SportAangepast

Casey opvolger Luiten op KLM Open

Paul Casey is winnaar geworden van de 95ste editie van het KLM Open. De Brit onttroonde op De Kennemer in Zandvoort Joost Luiten, die als vijfde eindigde.

De 37-jarige Casey sloeg op zaterdag toe met een ronde van 62, hetgeen een evenaring van het baanrecord betekende, en trok die lijn op de slotdag door. Na vier birdies op de front nine, consolideerde hij zijn voorsprong. Hij sloot af op -14.

Tweevoudig winnaar Simon Dyson (2009 en 2011) legde zijn landgenoot het vuur na aan de schenen. Hij maakte zijn ronde 65 af met een knappe birdie, waarmee hij op één slag van Casey kwam. Die kon zich op de laatste holes geen fout permitteren. Maar Casey bleef ijzig kalm en behaalde zijn dertiende Europese toernooizege.

Zoontje

Casey, die in 2009 nog even de nummer drie van de wereld was, was in Zandvoort in gedachten meer bij zijn pasgeboren zoontje Lex dan bij het golf. "Ik stond daardoor wel heel erg ontspannen op de baan. Maar dat die relaxte houding deze week zo zou uitpakken, had ik niet durven dromen."

Hoe anders verging het Romain Wattel. De Fransman, die na drie dagen riant aan kop ging en dat voor het eerst in zijn profloopbaan meemaakte, bezweek onder de druk. Hij werd na een belabberde ronde van 74 slagen - onder meer door een flater op de laatste hole - gedeeld vijfde.

Opmars Luiten stokt

Luiten, die na de eerste dag gedeeld eerste stond, begon met birdies op hole 2 en 3 uitstekend aan de slotronde, maar daarna was zijn ijzerwerk niet feilloos en stokte de opmars. Twee bogeys en nog eens twee birdies leverden een 68 op, waarmee hij op vier slagen van Casey eindigde.

"Niet slecht", oordeelde Luiten zelf. "Maar ik had er meer van gehoopt. Ik was vandaag niet scherp genoeg. Ik had de start die ik wilde met twee onder na drie, maar ik kon 'm helaas niet doortrekken. Maar dat is golf: de ene dag valt alles met je ogen dicht, maar vandaag had ik al moeite om de fairways te vinden. De hele week eigenlijk al. Ik moet tevreden zijn met deze klassering."

"Een titel verdedigen is altijd lastig, helemaal in eigen land. Als ik vorig jaar niet had gewonnen, stond iedereen nu op de banken. Nu voelt het toch een beetje als een kleine teleurstelling. Voor mezelf nog het meest, want ik wilde weer laten zien wat ik kan en voor mijn gevoel heb ik te veel laten liggen."

Tranen bij Derksen

Robert-Jan Derksen nam met een gedegen ronde (66) afscheid van het KLM Open. De Blaricummer, bezig aan zijn laatste seizoen, betrad met tranen in de ogen de achttiende hole. Zijn solide spel leverde hem zijn beste klassering ooit op het KLM Open op: elfde.

De Brit Andy Sullivan baarde opzien met een hole-in-one op de vijftiende. Dat leverde hem een bijzondere prijs op: een ruimtereis ter waarde van 100.000 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl