Stoet Market Garden aangekomen

Een colonne van ongeveer 350 militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog is aangekomen in Veghel, in Noord-Brabant. Met de optocht is operatie Market Garden herdacht, precies 70 jaar geleden.

De voertuigen vertrokken vanochtend vanaf de Belgische grens en volgden zo veel mogelijk de oorspronkelijke route van het geallieerde offensief van september 1944. Zo passeerden ze Valkenswaard, Eindhoven en Son. Rond 15.15 uur arriveerden de eerste wagens in Veghel.

Een groot aantal lokale wegen was afgesloten, zodat de voertuigen konden passeren. Langs de route stonden op veel plekken mensen te kijken. De organisatie schat dat er zeker 200.000 toeschouwers waren. Vooral in Eindhoven en Veghel was het druk.

Oorlogsgeheimen

De hele week zijn er herdenkingen van Market Garden. Gisteravond werd tussen de grafzerken op de oorlogsbegraafplaats in Margraten, Limburg, de film Oorlogsgeheimen getoond. De vertoning trok zo'n 650 bezoekers.

De bevrijding van Nederland begon afgelopen vrijdag 70 jaar geleden, toen de Amerikanen het dorp Mesch binnentrokken. Gisteren vierde Maastricht het jubileum van de bevrijding en de komende dagen kunnen bezoekers in Veghel zien hoe een Baileybrug wordt gebouwd en wordt de Waaloversteek bij Nijmegen in scène gezet.

Operatie Market Garden liep uiteindelijk vast bij Arnhem. De hongerwinter volgde en pas op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl