NOS NieuwsAangepast

Paus trouwt 'zondaars'

Paus Franciscus heeft in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan twintig koppels in de echt verbonden. Onder hen waren geliefden die strikt genomen volgens de Rooms-Katholieke Kerk in zonde leefden.

Zo is er een vrouw die nooit getrouwd is geweest, maar wel een volwassen dochter heeft uit een eerdere relatie. Zij trouwde met een man die zijn huwelijk nietig had laten verklaren door de kerk.

De vrouw zegt dat de uitnodiging door de paus een grote verrassing was. "We voelden ons niet waardig genoeg. Maar onder de leiding van paus Franciscus heeft de kerk ons verwelkomd."

Roomser

Het is de eerste keer dat Franciscus als paus mensen trouwt. De laatste keer dat een dergelijke ceremonie werd gehouden in het Vaticaan was in 2000, toen Johannes Paulus II het huwelijk van acht echtparen inzegende.

Franciscus heeft vaker gezegd dat hij meer de nadruk wil leggen op wat mensen goed doen in plaats van wat er fout gaat. Zo stelde hij ooit een Argentijnse vrouw gerust toen een pastoor haar weigerde bij de communie, omdat ze ongetrouwd samenwoonde.

"Sommige priesters zijn nu eenmaal roomser dan de paus", zou Franciscus tegen haar hebben gezegd.

Discussie

De huwelijksceremonie komt drie weken voor het begin van een synode van bisschoppen in het Vaticaan, waar Franciscus voor de kerk omstreden maatschappelijke thema's als geboortebeperking, homohuwelijk en scheiding wil bespreken.

Om de discussie op gang te helpen heeft Franciscus katholieken wereldwijd uitgenodigd antwoord te geven op 39 vragen over de thema's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl