NOS NieuwsAangepast

HRW wil onderzoek bloedbad Irak

Human Rights Watch (HRW) wil dat Irak onderzoek doet naar een bombardement op een school in de buurt van Tikrit op 1 september. Bij dat bombardement kwamen 7 volwassenen en 24 kinderen om het leven en raakten 41 mensen gewond. HRW gaat ervan uit dat het een vergissing van de Iraakse luchtmacht is geweest.

De slachtoffers waren soennieten die op de vlucht waren voor strijders van IS. Ze overnachtten op de binnenplaats van de school. Plotseling hoorden ze iets overvliegen, vermoedelijk was het een helikopter. Volgens overlevenden was er op dat moment geen IS-strijder in de buurt. Een explosie volgde met doden, gewonden en verwoesting tot gevolg.

Geen excuses

HRW wil dat bondgenoten druk uitoefenen op de regering van Irak om op te houden met dit soort aanvallen. "IS is ongelofelijk wreed, maar er zijn geen excuses voor wat de Iraakse regering aan het doen is", zegt een HRW-medewerker.

De aanval op de school is geen incident. Het gebeurt vaker dat het Iraakse leger grote fouten maakt in de strijd tegen IS, waardoor burgers het slachtoffer worden. Veel soennieten zien het Iraakse leger daarom als een grotere bedreiging dan IS.

De Iraakse premier Abadi heeft zijn luchtmacht opdracht gegeven geen aanvallen meer uit te voeren in bewoond gebied, ook al is dat in handen van IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl