NOS NieuwsAangepast

Herovert links de macht in Zweden?

De Zweden gaan vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen lijken op een nederlaag voor de centrum-rechtse coalitie van premier Fredrik Reinfeldt uit te lopen.

In de laatste opiniepeilingen haalde de sociaal-democratische SAP zo'n 30 procent van de stemmen, genoeg om leiding te geven aan de formatie van een nieuw kabinet. De sociaal-democraten zitten al acht jaar in de oppositie.

In die jaren voerde de coalitie van Reinfeldt ingrijpende hervormingen door. Belastingen en uitkeringen gingen omlaag, staatsbedrijven werden geprivatiseerd. Maar ook de Zweedse economie heeft het moeilijk. Bijna 25 procent van de jongeren zit zonder baan.

Banen

Lijsttrekker van de sociaaldemocraten is Stefan Löfven. Hij wil meer mensen aan het werk zien te krijgen door te investeren in de zorg en het onderwijs.

Als hij de verkiezingen wint, ligt samenwerking met een andere sociaal-democratische partij en de Groenen voor de hand, maar het is onzeker of dit linkse blok een meerderheid zal halen.

Immigratie

Grote vraag is hoe de anti-immigratiepartij Zweden-Democraten het gaat doen. Reinfeldt noch Löfven wil met deze partij samenwerken, maar bij de kiezers groeit de populariteit van de partij. In de laatste peilingen krijgt de partij 12 procent van de stemmen. Dat zijn er twee keer zoveel als bij de verkiezingen van vier jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl