Elmont: had iets recht te zetten

Twee weken geleden stelde Dex Elmont zichzelf teleur door in de derde ronde al naar huis te worden gestuurd op het WK. Bij de grand prix in Zagreb had de regerend Europees kampioen vandaag dus wel wat goed te maken. En dat lukte: Elmont pakte goud. "Ik had een goed gevoel, was misschien ook wel wat scherper dan op het WK. Ik had zin om even wat recht te zetten hier."

Elmont kijkt na zijn gouden plak in Zagreb nog even terug naar zijn wedstrijddag op het WK van twee weken geleden. "Met judo is het altijd gevaarlijk. Je kunt op papier beter zijn dan de tegenstander, maar die tegenstander krijgt altijd kansen. Dat gebeurde bij het WK. Toen verloor ik in de derde ronde. Nu was ik misschien wel iets scherper en win ik wel al mijn partijen."

Iets recht te zetten

"Ik weet dat ik tijdens een toernooi altijd kan groeien. Naarmate een partij zwaarder wordt ga ik juist beter judoën. Ik had een goed gevoel, had ook zin om even wat recht te zetten. En dat is gelukkig gelukt."

Heel gemakkelijk had Elmont het niet vandaag, zegt hij zelf. "De halve finale was een moeilijke partij (hij won de partij omdat zijn tegenstander straffen opliep, red) en voor mij is de eerste partij ook altijd wel lastig."

Houdgreep

"En natuurlijk de finale, dat was ook wel een aardige pot. Ik stond tegen een Portugees waar ik nog nooit tegen gejudood had. Hij was best sterk en probeerde mij steeds op een straf te zetten. Met nog twee minuten te gaan scoorde ik een waza-ari. Volgens mij was dat gewoon ippon, maar de scheidsrechter vond van niet. In de laatste seconden kwam ik nog in de houdgreep terecht, maar gelukkig wist ik daar op tijd uit te komen."

Het deelnemersveld in Zagreb was dan ook sterk volgens Elmont. "Er waren wel vier of vijf spelers die hoger op de ranking staan dan ik. Maar zij vlogen er in de eerste ronde al uit. Zo gaat dat met judo. Zo ging het ook bij mij dus ook bij het WK."

Het succes went

Of Elmont echt heel blij is met deze plak, weet hij nog niet zo goed. "Het doel van vandaag was om goud te halen. Ik ben wel blij, maar het is ook dubbel. Iets in mij houdt me met beide voeten op de grond. Je bent gewoon zo hard aan het trainen, dan raak je een beetje gewend aan succes. Je gaat al snel weer verder kijken. Ik heb ook al zo vaak succes meegemaakt dat ik er volgens mij een beetje aan wen. Na een verlies baal je heel erg, dat houd je dan langer bij je."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl