NOS NieuwsAangepast

Alexandra Radiusprijs voor solisten

Twee eerste solisten van Het Nationale Ballet hebben de Alexandra Radius Prijs 2014 in ontvangst genomen. De prijs ging naar Jurgita Dronina en Isaac Hernández. Ze kregen de onderscheiding tijdens het Gala van Het Nationale Ballet in Amsterdam.

Het is de eerste keer dat de onderscheiding voor nieuw talent naar twee dansers gaat. Niet eerder waren er twee winnaars in een jaar. Volgens de jury was het seizoen 2013-2014 van een zeer hoog dansniveau. Daarom hebben de leden besloten dat dit keer niet één maar twee prijzen moesten worden uitgereikt.

De Alexandra Radius Prijs is nu voor de 26ste keer uitgereikt. De winnaars kregen ieder 2500 euro en een kunstwerk uit handen van Alexandra Radius.

"Goud"

Jurgita Dronina (1986) komt uit Rusland. Ze trad in 2010 op als gastsoliste bij Het Nationale Ballet de rol van Kitri in de voorstelling Don Quichot. Meteen daarna kreeg ze een contract bij het dansgezelschap. Dronina won al verschillende internationale dansprijzen. Over haar zegt de jury: "Alles wat zij danste in dit seizoen veranderde in goud."

Avro

De Mexicaanse solist Isaac Hernández (1990) danst sinds 2012 bij Het Nationale Ballet. Hij won verscheidene balletcompetities en geldt volgens het dansgezelschap internationaal als een grote belofte.

De jury zag "een meeslepende virtuositeit en intensiteit waar echt niemand om heen kon." Hij was ook te zien in de Avro tv-serie Bloed, zweet en blaren - de mensen van Het Nationale Ballet.

De prijs voor nieuw talent is vernoemd naar de Nederlandse oud-ballerina Alexandra Radius die wereldberoemd werd met haar man, de danser Han Ebbelaar. Een balletjury bepaalt de winnaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl