Zweden heeft z'n eigen Wim Kok

Hij is een man met weinig uitstraling. Enkele dagen geleden leek hij zich niet helemaal in de hand te hebben tijdens een tv-debat met een jonge vrouwelijke minister. En toch heeft de sociaaldemocratische leider Stefan Löfven de meeste kans om premier te worden na de verkiezingen van morgen in Zweden.

Volgens de laatste opiniepeilingen haalt het centrum-linkse blok dat Löfven heeft gevormd zo'n 46 procent van de stemmen. Dat is weliswaar geen meerderheid, maar waarschijnlijk voldoende om met een minderheidsregering de huidige centrum-rechtse premier Fredrik Reinfeldt van zijn troon te stoten.

FNV

Löfven is een vakbondsleider met nog maar weinig politieke ervaring. In die zin is hij te vergelijken met Wim Kok, die in de jaren 80 vrijwel rechtstreeks vanuit het FNV-hoofdkantoor leider van de PvdA werd.

Löfvens grote geluk is dat veel kiezers na acht jaar genoeg hebben van Reinfeldts coalitie. En dan met name de jonge kiezers.

Welvaartsstaat

Reinfeldt leverde bij de vorige twee verkiezingen historische prestaties. Eerst in 2006 door de sociaaldemocratische hegemonie te doorbreken. En vervolgens vier jaar later nog eens door te worden herkozen. Dat was in Zweden nog nooit vertoond: twee regeringen achter elkaar zonder links.

Eenmaal aan de macht scoorde zijn regering vooral economisch uitstekend; lange tijd veel beter dan andere Europese landen. Dat deed Reinfeldt onder meer door te bezuinigen op de welvaartsstaat, die in zijn ogen onder de sociaaldemocraten veel te ver was uitgedijd.

De afgelopen jaren gaat het echter minder goed. Grootste probleem is dat de werkloosheid is opgelopen. Bijna 25 procent van de jongeren zit momenteel zonder baan. De Zweden vinden het weer tijd voor iets anders, hoewel zij niet 100 procent overtuigd lijken te zijn dat Löfven inderdaad vernieuwing oplevert.

Anti-immigratie

Reinfeldt zou in theorie nog kunnen proberen zijn coalitie uit te breiden, maar die ontsnappingsmogelijkheid heeft hij zelf afgesloten. Net als alle andere partijen in het parlement weigert hij samen te werken, zelfs in een gedoog-constructie, met de anti-immigratiepartij Zweden-Democraten. Terwijl de verwachting is dat deze partij morgen weer twee keer zoveel stemmen zal halen als vier jaar geleden; van 6 naar 12 procent.

Volgens correspondent Rolien Creton is het in de Zweedse verhoudingen al bijzonder dat het thema immigratie tijdens de verkiezingscampagne überhaupt aan de orde is gekomen. "Dit land geeft ongeveer evenveel verblijfsvergunningen af aan vluchtelingen als Italië en Duitsland. Dat is best bijzonder voor een land met maar 9 miljoen inwoners. Maar Reinfeldt zegt: het is weliswaar duur om zovelen op te vangen in deze tijd van krapte, maar we moeten er zijn voor mensen in nood."

Ingetogen

En dus lijkt het erop dat Löfven - in de woorden van Creton een "ingetogen man, moeilijk te peilen" - de verkiezingen gaat winnen. Ondanks een uitslag voor zijn partij die wel eens de laagste uit de sociaaldemocratische geschiedenis zou kunnen blijken te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl