NOS NieuwsAangepast

Cel dreigt voor ex-miljardair Brazilië

Ooit waren er maar zeven mensen rijker dan hij, maar de Braziliaan Eika Batista is in een vrije val terechtgekomen. Hij werd gezien als de belichaming van het Braziliaanse economische succes, maar was nog niet tevreden: in interviews zei Batista dat hij de rijkste man ter wereld wilde worden.

Dat sprookje is uit, vorig jaar verdampte al zo'n 90 procent van zijn vermogen en nu zit ook justitie hem op de hielen.

Batista komt uit een rijke familie en heeft een neus voor zaken. Hij verdiende zijn eerste miljoenen in de mijnbouw, maar zijn imperium breidde zich uit tot in onder meer de olie-industrie. Het leek alsof alles wat hij aanraakte veranderde in goud. Hij profiteerde optimaal van een periode waarin investeerders zich massaal op Brazilië stortten.

X

De namen van zijn bedrijven zijn afkortingen en eindigen allemaal met de letter X. Voor Batista is dat het symbool van vermenigvuldiging van kapitaal, maar het tegendeel gebeurde.

Eind vorig jaar werd bekend dat zijn bedrijf OGX veel minder olie uit zee pompte dan verwacht. Eerder kwam hij al in grote problemen door de wereldwijde financiële crisis, die onder meer zorgde voor een fikse afname van de opbrengsten van zijn mijnbouwbedrijven.

Fraude

Nu wordt Batista verdacht van financiële fraude. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis en manipulatie van de beurskoersen van zijn bedrijf OGX. Als hij wordt veroordeeld, kan hij een gevangenisstraf krijgen van maximaal 13 jaar.

Justitie heeft de rechter gevraagd om de laatste miljoenen van Batista en zijn familie te blokkeren. Het gaat om aandelen, huizen en andere bezittingen ter waarde zo'n 500 miljoen euro.

Zoals Batista een paar jaar geleden werd gezien als de personificatie van het economische mirakel van Brazilië, zo zien sommige analisten zijn val als symbool voor de huidige malaise. Na jarenlange groei zit het land op papier in een recessie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl