NOS NieuwsAangepast

Au-pair-regels 'bizar' en 'raar'

Regeringspartij VVD en oppositiepartij D66 zijn tegen het kabinetsplan om au pairs minder te laten werken en verplicht een taalcursus Nederlands te laten volgen. De VVD spreekt over een "bizar"en "stompzinnig" plan en D66 vindt het "rare regelzucht".

Au pairs mogen vanaf juli 2015 nog maar 20 uur per week werken, maximaal 4 uur per dag. Nu is dat 30 uur per week, maar in de praktijk blijkt dat er overuren worden gemaakt. Ook willen minister Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Teeven dat de taalcursus verplicht wordt en dat die door het gastgezin wordt betaald.

Tilburgse kermis

D66-Kamerlid van Weyenberg snapt niets van die verplichte taalcursus, omdat de au pairs maar een korte tijd in Nederland zijn. "Laat ze in hun vrije tijd naar de Zaanse Schans, de Keukenhof of de Tilburgse kermis gaan in plaats van hen naar een klaslokaal te sturen", zegt de D66'er.

Prullenbak

Regeringspartij VVD is niet milder, ondanks dat het plan ook van zijn partijgenoot Teeven afkomstig is. "Het is mal, bizar en een schijnvertoning,"aldus VVD'er Azmani. Net als D66 vindt hij dat bestaande regels beter gehandhaafd moeten worden. "Gooi dit stompzinnige plan in de prullenbak." Hij gaat schriftelijke vragen stellen aan het kabinet.

Ook oppositiepartij CDA is zeer kritisch. "Kabinet vond het kennelijk hoog tijd voor nog meer regeldruk", twittert CDA-Kamerlid Heerma. Hij begrijpt niet welk probleem het kabinet met dit plan precies wil oplossen.

In 2011 waren er problemen met bemiddelingsbureaus van au pairs, maar volgens de VVD zijn die problemen inmiddels grotendeels opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl