NOS NieuwsAangepast

Vliegstrips Peru vernield om drugs

Peru heeft afgelopen week meer dan 37 kleine landingsbanen in de Amazone vernield in de strijd tegen cocaïne. De autoriteiten willen het toenemende aantal vliegtuigjes tegengaan dat drugs uit de jungle smokkelt.

Veiligheidsdiensten gooien dynamiet op de banen, waardoor gaten van zo'n 30 meter breed ontstaan. Aan het eind van het weekend moeten bijna 60 landingsstrips in het oerwoud onklaar zijn gemaakt, een recordaantal in zo'n korte tijd.

Jungle

Via de afgelegen landingsstroken worden jaarlijks tonnen drugs uit de jungle gesmokkeld. De meeste cocaïne gaat via Bolivia naar Brazilië, de grootste afnemer na de Verenigde Staten.

De vliegbanen zijn aangelegd door lokale bewoners. Die verhuren ze aan drugssmokkelaars voor zo'n 6000 tot 7.500 euro per vlucht.

Veiligheidsdiensten hebben eerder al landingsbanen vernietigd, maar lokale bewoners hadden die weer hersteld. Daarom overweegt Peru de vliegtuigjes in de lucht te onderscheppen.

Neergeschoten

Die methode werd in 2001 gestaakt, nadat Peru per ongeluk een toestel met missionarissen uit de lucht had geschoten. Maar volgens staatssecretaris Vega van Defensie kunnen de toestellen ook tot landen worden gemaand, in plaats van meteen te worden neergeschoten.

De VN en VS beschouwen Peru als topproducent van cocaïne in de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl