NOS SportAangepast

Rugbysters niet naar World Series

De Nederlandse rugbysters hebben zich niet weten te plaatsen voor de Women Sevens World Series. Oranje moest in de kwartfinales van het kwalificatietoernooi in Hongkong het hoofd buigen voor Zuid-Afrika: 7-22. De beste vier teams van het toernooi in Hongkong plaatsen zich voor het wereldbekercircuit.

Ook de plaatsingswedstrijd tegen Japan ging voor Nederland verloren (14-5), waarna de ploeg van bondscoach Chris Lane wel voor de tweede keer dit toernooi te sterk was voor Portugal (31-7) in de strijd om de zevende plaats. Die zege was slechts een pleister op de wonde.

Plaatsing OS moeilijker

Door het resultaat in Hongkong is de weg naar de Olympische Spelen van 2016 aanzienlijk moeilijker geworden voor de Nederlandse rugbyvrouwen. In het wereldbekercircuit zijn startbewijzen te verdienen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Alleen de beste vier landen van het toernooi in Hongkong kwalificeren zich voor het wereldbekercircuit, waarvoor Nieuw-Zeeland, Australië, Canada, Rusland, Engeland, Spanje en de VS al geplaatst zijn.

Naast Zuid-Afrika voegden Frankrijk, China en Fiji zich bij de rugby-elite. Het toernooi werd gewonnen door de rugbysters uit Fiji, die in de finale met 24-19 te sterk waren voor Frankrijk.

"Weg naar Rio nog open"

"Dit was niet de dag waar we op hoopten", aldus bondscoach Chris Lane op de Facebook-pagina van de rugbyvrouwen. "We zijn teleurgesteld dat we niet in de World Series zullen uitkomen, maar we zullen onze olympische doelen nooit opgeven. De weg naar Rio is nog open."

Aanvoerster Linda Franssen reageerde aangeslagen. "Dit was de wedstrijd die we wilden spelen", zei Franssen. "We hadden een heel haalbaar doel om bij de beste vier te komen. Dat hebben we verpest."

"Er moet iets veranderen"

Nadat bekend werd dat rugby sevens in 2016 deel uitmaakt van de Olympische Spelen, werden de Nederlandse rugbysters gezien als een potentiële medaillekandidaat. Sportkoepel NOC*NSF stelde 350.000 euro ter beschikking voor de olympische cyclus. Waren de verwachtingen te hoog?

"We zijn heel erg vooruit gegaan", bezweert Franssen. "Nu de sport olympisch is, zie je het niveau van de deelnemers per toernooi omhoog gaan. Er moet echt iets gaan veranderen. Dat moeten we zelf doen. Op deze manier werkt het niet."

Nederland heeft nog twee kansen om deelname aan de Olympische Spelen af te dwingen. De winnaar van een Europees kwalificatietoernooi gaat ook naar Brazilië. Daarnaast heeft wereldrugbybond IRB nog één wildcard te vergeven voor de komende World Series, waar vier olympische tickets te verdienen vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl