NOS SportAangepast

'Trainingsbeest' leidt Amsterdam

Na twee teleurstellende seizoenen zonder play-offs zijn de hockeymannen van Amsterdam toe aan succes. Dat moet gebeuren onder leiding van een vrouwelijke coach: Alyson Annan. Na een tegenvallende seizoensstart (0-0 tegen Tilburg) is er meteen werk aan de winkel voor de Australische oud-hockeyster.

Een unicum is het niet, maar het blijft voor de buitenwacht bijzonder: een vrouw die een mannenteam coacht. Annan maakt zich daar niet zo druk om: "Ik zie mezelf gewoon als coach die streeft naar het hoogst mogelijke."

De voormalig Wereldspeelster van het jaar trainde hiervoor de vrouwen van Amsterdam en zat in 2011 en 2012, toen de Amsterdamse mannen de titel pakten, als assistente naast trainer Taco van den Honert op de bank.

Mannen of vrouwen, ze pakt het op dezelfde manier aan. "Met de mannen ben ik wel iets scherper in de training. De dames zijn leergierig, die willen graag doen wat er wordt gevraagd. Mannen doen dat ook wel, maar af en toe willen ze het op hun eigen manier aanpakken en kijken hoe dat werkt. Dat is ook positief, maar je moet af en toe wel wat terughalen."

Open, eerlijk en hard

Annan omschrijft haar stijl als open, eerlijk en hard: "Ik zet bepaalde dingen neer en vraag om feedback. Dat moet je dan terugzien in het veld. Als ik bepaalde dingen niet zie die ik wel graag wil zien, dan spring ik daar heel hard op in."

Dat wordt bevestigd door aanvaller Billy Bakker. "Ze is heel gedreven, heel eerlijk, heel gedisciplineerd, heel hard ook wel. Ze is een trainingsbeest die ervan houdt het maximale uit iedereen te halen. Een topcoach, zou je dus kunnen zeggen."

Mentaliteitsverandering

Volgens bondscoach Max Caldas is het technische hockey van Nederland toe aan een mentaliteitsverandering naar Australisch voorbeeld. Annan, zelf tweevoudig olympisch kampioen met Australië, probeert dat niet per se in Amsterdam te bewerkstelligen.

"Je kan niet de cultuur van een ander land omzetten naar de Nederlandse cultuur. Australië is heel anders dan Nederland", stelt Annan. "Maar je kan er wel iets van leren, je kan het op een manier inbrengen die past bij Nederland. Dat probeer ik hier wel te doen."

Kans op revanche

Het bereiken van de play-offs met Amsterdam is het voornaamste doel van Annan. Dan moet de ploeg wel beter presteren dan vorige week tegen Tilburg. Zondag is er een kans op revanche tegen Kampong, een van de favorieten voor de titel.

"Het wordt een spannende wedstrijd", voorspelt Annan, die wel kansen ziet. "Ik denk dat we tegen Kampong meer ruimte krijgen dan tegen Tilburg, dat elf man in de cirkel hield. Als we meer ruimte hebben, kunnen we iets meer in ons spel komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl