NOS NieuwsAangepast

Italië blijft zorgenkind van eurozone

Door correspondent Rop Zoutberg

Hij werkt al achttien jaar bij Indesit, aan een lopende band waar de deurtjes in ovens worden gemonteerd. Iedere dag is deze werknemer bang dat hij op straat komt te staan. "Er zijn door de crisis maar weinig banen overgebleven in deze regio", vertelt hij. "Het is heel belangrijk dat in ieder geval deze fabriek open blijft."

Het gaat niet goed met Indesit, zeventig jaar geleden opgericht door een ondernemer in de Italiaanse regio Marche. Het bedrijf legt zich toe op huishoudelijke apparaten als wasmachines, koelkasten en ovens. Maar in Italië is de klad in de handel gekomen, zeker nu het land achterblijft bij andere Europese lidstaten en maar niet uit de recessie komt.

"We weten allemaal hoe de sector van huishoudelijke apparaten ervoor staat" , bromt de werknemer die we spreken bij de lopende band. "Laten we hopen dat ergens eind dit jaar ook hier de economie weer een beetje gaat draaien."

Overname door Amerika

Hoewel Indesit nog produceert dankzij de export naar landen buiten de eurozone (Rusland, Engeland, Oekraïne, Turkije) zijn de verliezen van afgelopen jaren moeilijk goed te maken. Een overname door het Amerikaanse Whirlpool komt er daardoor onvermijdelijk aan. Daarmee valt het Italiaanse familiebedrijf in buitenlandse handen, net als andere ondernemingen afgelopen jaren overkwam.

"We moeten door deze situatie heen" , zegt directeur Andrea Marsili. "Ik ben van nature een optimistisch mens. Als we ons allemaal inspannen om een goed product te leveren komen we door deze moeilijke tijd. We moeten blijven vernieuwen, blijven innoveren."

Dalende prijzen

Maar dat gaat in Italië, in grootte de derde economie van Europa, met behoorlijke tegenwind. Op veel plekken in het land dalen de prijzen van duurdere producten.

Deze deflatie geeft de consumenten amper een impuls om te gaan kopen. Waarom vandaag een wasmachine kopen als die morgen goedkoper is?

Maandelijks 80 euro

Ook extra steun van de regering-Renzi helpt niet. Een toelage van maandelijks 80 euro voor Italianen met een smalle beurs gaat in de praktijk gewoon op aan openstaande rekeningen.

"Tachtig euro helpt een gezin niet. Daar is het leven te duur voor, daar doe je helemaal niets mee. Ik heb het te druk om mijn gezin met twee kinderen te onderhouden", zegt een vrouw bij een winkel voor elektrische apparaten in Perugia. En een andere klant: "Het is wel duidelijk dat een Duitser veel meer geld kan uitgeven dan een Italiaan. We leven in een consumptiemaatschappij. In Duitsland hebben ze geld, en daar bloeien dus de lokale bedrijven. In Italië is dat niet zo. Onze bedrijven redden het niet."

Daarmee blijft Italië het zorgenkind van Europa. Want zolang het herstel uitblijft, drukt dat uiteindelijk de economische groei in de hele eurozone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl