NOS NieuwsAangepast

CDA denkt weer aan kernenergie

CDA-leider Buma wil de discussie over kernenergie heropenen. Hij denkt dat Nederland voorlopig kernenergie nodig heeft om niet te afhankelijk te zijn van Russisch gas, zei hij in Nieuwsuur.

"We hebben ook andere energiebronnen nodig. Als de hele wereld overgaat op gas, wordt dat veel duurder. Dus wat mij betreft moeten we durven praten over kernenergie en bijvoorbeeld het vernieuwen van de reactor in Borssele."

Vroeger was het CDA voorstander van kernenergie, maar in het laatste partijprogramma staat dat Nederland moet overstappen op duurzame energie, zodat kernenergie overbodig wordt.

Afhankelijk

Door de opgelopen spanningen tussen het Westen en Rusland gaan er steeds meer stemmen op om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. In Nederland is 6 procent van het aardgas uit Rusland afkomstig, maar in Duitsland is dat 40 procent en in Finland zelfs 100 procent.

Volgens Aad Correljé, energiespecialist verbonden aan de TU Delft, is Nederland niet afhankelijk van gas uit Rusland. "Het grootste gedeelte van ons gas komt uit Groningen, de Noordzee en andere kleine gasvelden in Nederland", zei hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

"Ik denk dat Buma vooral op de korte termijn iets wil, maar de afhankelijkheid van geïmporteerd gas en mogelijk Russisch gas is pas over een jaar of 10, 15 aan de orde. Er is nu geen probleem dat om een oplossing vraagt."

Alternatief

Als alternatief wordt in Den Haag gedacht aan Amerikaans gas. Op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven staat een terminal voor vloeibaar gas uit de VS, die nu maar voor een klein deel wordt gebruikt. Het vloeibare gas kan eenvoudig worden omgezet in gewoon gas.

Onder meer PvdA, CDA en D66 zeggen in Nieuwsuur dat ze dat een goed idee vinden. "We moeten ons richten op meerdere partners in de wereld", zegt D66-leider Pechtold. "Maar vooral vind ik dat Europa zelf moet zorgen voor duurzame energie."

Volgens Correljé kan het zogenoemde LNG inderdaad een oplossing zijn. "Maar voor de hoeveelheid LNG die nodig is om op den duur het Russische importgas op te vangen, moet je veel LNG-terminals bijbouwen. We hebben er nu nog maar eentje en die heeft een capaciteit die ongeveer 10 procent van de gehele Nederlandse gasbehoefte dekt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl