NOS NieuwsAangepast

Hoe werkt een ebola-kliniek precies?

Terwijl het ebola-virus zich in West-Afrika blijft verspreiden, zetten duizenden hulpverleners zich in om de ziekte te bestrijden. Op verschillende plekken heeft Artsen zonder Grenzen speciale ebola-behandelcentra opgebouwd, waar in totaal bijna 2000 artsen en verpleegkundigen werken.

Omdat ebola zich verspreidt via lichaamssappen, is het noodzakelijk om risicovolle gevallen direct te isoleren. Daarom zijn de klinieken volgens een bepaalde formule opgebouwd, zodat patiënten die besmet zijn en mensen die de ziekte mogelijk hebben elkaar niet kunnen tegenkomen.

Vaste routes

De klinieken hebben twee ingangen: één voor patiënten bij wie ebola is vastgesteld en één voor potentiële besmettingen. Ook zijn er vaste routes die patiënten en verplegend personeel moeten afleggen om het risico op een besmetting zo klein mogelijk te houden.

Mensen die toch geen ebola blijken te hebben, verlaten het centrum onmiddellijk. Kleding die ze in de kliniek hebben gedragen, mogen ze buiten het centrum niet meer dragen. Die wordt daarom in de kliniek verbrand.

Hekken

Patiënten mogen bezoek ontvangen, maar dan wel in een gebied dat is afgezet met twee rijen hekken, zodat het risico op besmetting zo klein mogelijk blijft.

Op onderstaande interactieve plattegrond is te zien volgens welke formule de ebola-centra van Artsen zonder Grenzen zijn opgebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl