NOS SportAangepast

Eer om voor Europa uit te komen

Het is de lucratieve afsluiter van het atletiekseizoen. De Continental Cup die zaterdag in het Marokkaanse Marrakesh begint. Twee dagen lang strijden atleten uit Europa tegen atleten van de continenten Amerika (noord, midden en zuid), Afrika en Azië/Oceanië. Dafne Schippers (100 en 200 meter), Sifan Hassan (1.500 meter) en Susan Kuijken (3.000 meter) en Ignisious Gaisah (verspringen) komen namens Europa in de baan.

Een eer volgens atletiekcommentator Léon Haan: "Er hebben nog nooit vier Nederlandse atleten meegedaan met deze wedstrijd die eens in de vier jaar gehouden wordt. Die uitverkiezing hebben ze te danken aan de goede prestaties tijdens de EK in Zurich vorige maand."

Schippers behaalde tweemaal goud (100 en 200 meter). Hassan pakte goud (1.500) en zilver (5.000), terwijl ook Kuijken met een medaille naar huis ging (brons op de 5.000 meter). Gaisah eindigde buiten de medailles, maar hij is een paar dagen voor de Continental Cup alsnog toegevoegd aan het deelnemersveld.

Veel geld

Het zal moeilijk zijn die goede prestatie te evenaren: "Het is het einde van het seizoen. Dafne Schippers heeft bijvoorbeeld al laten weten dat ze moe is. Sommige topatleten zoals Justin Gatlin laten deze wedstrijd schieten. Maar je weet het nooit. Het is voor de Nederlandse atleten een eer én er valt veel geld te verdienen."

Een gouden medaille tijdens de Continental Cup levert meer geld op dan een gouden plak tijdens de EK. De winnaar van goud neemt 30.000 dollar mee naar huis. En de Nederlanders kunnen nog een mooie titel verdienen. Nog nooit won een Nederlander een afstand tijdens de Continental Cup.

De wedstrijd bestaat sinds 1977, twaalf Nederlanders deden er tot nog toe aan mee. De beste prestatie? Vier keer zilver, de laatste keer voor Bram Som op de 800 meter in 2006. Léon Haan is benieuwd: "Europa is als continent titelverdediger, dus er staat wel wat op het spel. Ik zie zeker voor Schippers en Hassan kansen als ze zich nog een keer op kunnen laden."

De NOS zendt dit weekend samenvattingen van de Continental Cup uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl