NOS NieuwsAangepast

30 extra onderzoekers naar Charkov

Nederland stuurt dertig extra onderzoekers naar Charkov in Oost-Oekraïne. Ze gaan het rampgebied waar vlucht MH17 is neergehaald echter nog niet in.

"Ik kan geen garantie geven dat we toegang krijgen tot het rampgebied", zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie. "Ik wil geen valse hoop wekken".

In Charkov zijn al vijftien onderzoekers. De leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, was de afgelopen dagen in Oekraïne.

Er is de afgelopen dagen veel overleg geweest tussen de Nederlandse regering, Maleisië, Australië en Oekraïne over de terugkeer van het onderzoeksteam naar het rampgebied. Minister Hennis zei gisteren na overleg met haar Maleisische collega dat de veiligheidssituatie nog niet stabiel genoeg is om het onderzoek te hervatten.

Fragiel

Begin augustus vertrokken de onderzoekers uit het rampgebied, omdat de situatie te onveilig was. Sinds een week is er een staakt-het vuren, maar het is er nog altijd niet veilig. "We zetten alles op alles om terug te keren", aldus Rutte. Hij noemt het staakt-het vuren een hoopvolle ontwikkeling. "Tegelijkertijd is de veiligheidssituatie rond de crash-site nog steeds fragiel."

In het gebied constateren journalisten dat het rustig is rond het rampgebied. Rutte zegt dat er een groot verschil is tussen de veiligheid van een journalist of van tientallen mensen die er aan het werk zijn. "Er zijn daar 298 doden gevallen. Dat is verschrikkelijk. We willen er geen meer bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl