NOS NieuwsAangepast

"Uit de schaduw van de crisis"

Het motto van de Miljoenennota is: "Uit de schaduw van de crisis". Dat melden Haagse bronnen. Het kabinet stuurde de Miljoenennota en de andere stukken voor de begroting vanmiddag onder embargo naar de Tweede Kamer.

De Kamerleden mogen de inhoud tot dinsdag niet openbaar maken. De begroting wordt dinsdagmiddag gepresenteerd, op Prinsjesdag.

De stukken staan op usb-sticks, die zo zijn beveiligd dat printen of downloaden niet kan. Het aantal ubs-sticks verschilt per fractie. De grootste fracties, VVD en PvdA, hebben er beide vijf gekregen.

Kamervoorzitter

Premier Rutte zegt dat hij niet van plan is de begrotingsstukken al naar de Kamer te sturen zodra ze klaar zijn. Onder anderen Kamervoorzitter Van Miltenburg drong daar op aan. Rutte stelt dat er een "grondwettelijk aspect aan zit, maar dat je daar nog over kunt discussiëren".

Voor hem is belangrijker de samenhang van de begrotingshoofdstukken. "Alles hangt met alles samen." Hij benadrukte dat de Raad van State nog deze week advies heeft uitgebracht en dat dat moet kunnen leiden tot aanpassingen.

Rutte zei wel dat hij openstaat voor argumenten om iets aan de gang van zaken rond het aanbieden van stukken te veranderen.

Werkloosheid

De afgelopen weken zijn al allerlei plannen en cijfers uitgelekt. Zo werd gisteren bekend dat het CPB volgend jaar een daling van de werkloosheid verwacht naar 605.000. Het voorziet een economische groei van 1,25 procent en een begrotingstekort van 2,2 procent.

Veel mensen houden iets meer over in hun portemonnee, maar dat verschilt sterk per groep.

Verder werd onder meer bekend dat de arbeidskorting omhoog gaat. Dat is een korting op de belasting voor iedereen die werkt. Ook gaat het tarief in de eerste schijf in de inkomstenbelasting met een kwart procentpunt omlaag. De zorgpremie kan met 120 euro per jaar stijgen en het eigen risico in de zorg gaat omhoog naar 375 euro.

Weigering

Het Kamerlid Klein van 50Plus/Klein weigert zijn usb-stick met Prinsjesdagstukken op te halen. Hij is het er niet mee eens dat er tot dinsdag een embargo op de stukken zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl