NOS NieuwsAangepast

Nieuwe kroongetuige in megazaak

Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwe kroongetuige naar voren geschoven voor het hoger beroep in het proces over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Verschillende bronnen melden aan de NOS dat het gaat om Fred R. die in januari werd veroordeeld tot 30 jaar cel.

Met R. zouden afspraken zijn gemaakt over het afleggen van verklaringen over medeverdachten, in ruil voor een halvering van de strafeis.

De deal die het OM sloot met de vorige kroongetuige, Peter la S., was omstreden. Er rees grote twijfel over het waarheidsgehalte van zijn verklaringen. La S werd uiteindelijk tot 8 jaar cel veroordeeld.

Bewijs

Drie van de elf verdachten in dit zogenoemde Passageproces kregen levenslang vanwege hun rol bij een reeks liquidaties. De overige straffen liepen uiteen van enkele jaren tot 30 jaar.Twee verdachten werden vrijgesproken.

Volgens verschillende bronnen heeft Fred R. twee verdachten, Dino S en Ali A., aangewezen als opdrachtgevers voor de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman in 2006.

Eerder wist het OM onvoldoende bewijs te verzamelen tegen degenen die mogelijk de opdracht gaven voor de liquidaties.

Het OM heeft alleen bekendgemaakt dat de kroongetuige al informatie heeft verstrekt over "andere ernstige feiten en andere personen dan die nu al terecht staan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl