NOS NieuwsAangepast

"NL pakt joodse sekteleider op"

Op Schiphol is een Israëlische rabbijn aangehouden die verdacht wordt van seksueel misbruik van jonge vrouwen. Israël had een internationaal arrestatiebevel tegen de man uitgevaardigd.

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie wordt de man van 77 verdacht van onzedelijke betastingen. Israëlische media zeggen dat hij enkele vrouwelijke volgelingen van een sekte misbruikte. Hij is daar de oprichter en leider van. Een van de slachtoffers zou 15 jaar zijn.

Op de vlucht

Twee jaar geleden kwamen de beschuldigingen naar buiten. Hij ontvluchtte zijn vaderland toen de politie hem wilde spreken.

Berland dook onder meer onder in de Verenigde Staten, Italië, Zwitserland, Marokko, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Op zijn reizen werd hij vergezeld door een groep van zo'n 200 trouwe aanhangers, die hem hielpen uit handen van justitie te blijven.

Ontsnappen

Deze week dreef de politie in Johannesburg hem in het nauw, maar hij wist te ontsnappen met een vluchtauto. Israël heeft twintig dagen de tijd om een definitief uitleveringsverzoek in te dienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl