NOS NieuwsAangepast

"Doses in kindervitamines te hoog"

In vitaminepillen voor kinderen zitten veel meer vitamines dan nodig. Dat zegt de Consumentenbond, die onderzoek deed naar multivitamines van 15 verschillende merken.

Op de etiketten van de vitamines staat wel een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar die is gebaseerd op de behoefte van volwassenen. Alleen Davitamon vermeldt dat expliciet op zijn etiket.

Kinderen hebben minder vitamines nodig. Veel kinderen hebben volgens de Consumentenbond helemaal geen tekort aan vitamines, maar ouders geven hun kinderen voor de zekerheid toch extra.

Gevaarlijk

Dat is niet goed, vindt de Consumentenbond. Een te grote hoeveelheid vitamine A of foliumzuur kan gevaarlijk zijn. Uit het onderzoekje blijkt dat sommige pillen het dubbele bevatten van wat een kind dagelijks nodig heeft. Daarmee krijgen ze door alleen die pil al het maximale binnen van wat nog veilig is.

Overigens voldoen alle etiketten wel aan de regels. Toch wil de Consumentenbond dat er iets verandert. "Als een product speciaal bedoeld is voor kinderen, moet er ook rekening worden gehouden met de voedingsadviezen voor kinderen. Je kunt niet van ouders verwachten dat ze zelf met de rekenmachine aan de slag gaan", zegt directeur Bart Combee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl