NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag, wat is al bekend?

Aanstaande dinsdag presenteert het kabinet zijn plannen. Op vrijdag zijn de begrotingsplannen naar de Tweede Kamer gegaan, onder embargo. Hier een overzicht wat er allemaal al bekend is.

-Gemiddeld gaan de Nederlanders er volgend jaar een half procent in koopkracht op vooruit. Ook werkenden gaan er gemiddeld 0,5 procent op vooruit. Tweeverdieners zien hun inkomen stijgen met 0,25 procent. De koopkracht van gepensioneerden blijft gemiddeld gelijk. De meeste ouderen gaan er iets op vooruit, maar mensen met een aanvullend pensioen van meer dan 10.000 euro leveren in.

- Het Centraal Planbureau verwacht dat de werkloosheid volgend jaar daalt naar 605.000 en dat de economie volgend jaar 1,25 procent groeit. Volgens het CPB komt het begrotingstekort dan uit op 2,2 procent, ruim onder de Europese norm van 3 procent.

- Het kabinet is van plan de arbeidskorting te verhogen. Dat is een korting op de belasting voor iedereen die werkt. Verder gaat het tarief in de eerste schijf in de inkomstenbelasting met een kwart procentpunt omlaag. Met deze lastenverlichting is in totaal 1 miljard euro gemoeid. Het kabinet hakt nog geen knopen door over een algemene herziening van het belastingstelsel.

- De ouderenkorting, een belastingvoordeel voor mensen in de AOW, gaat in 2016 omlaag. De ouderenkorting bij vermogen verdwijnt. Verder stijgt voor ouderen de inkomensafhankelijke zorgpremie. Hetzelfde geldt voor zzp'ers, maar die laatste groep wordt gecompenseerd.

- De zorgpremie gaat omhoog met 120 euro per jaar en komt op ruim 1200 euro. De zorgverzekeraar bepaalt uiteindelijk het precieze bedrag. Het eigen risico in de zorg stijgt van 360 naar 375 euro.

- Er gaat meer geld naar defensie, volgend jaar 50 miljoen euro en de jaren erna loopt dat bedrag op tot 100 miljoen.

- De bezuiniging op de AIVD wordt voor een deel teruggedraaid. Er gaat ook meer geld naar het Openbaar Ministerie.

- Het kabinet trekt 500 miljoen euro extra uit voor noodhulp aan vluchtelingen en 375 miljoen voor de opvang van asielzoekers.

- Het systeem van de autobelasting wordt aangepast. Voor de meeste relatief weinig vervuilende lease-auto's gaat de belasting omhoog. De verhoging van de dieselaccijns wordt niet teruggedraaid.

- Het lagere btw-tarief voor herstel en renovatie wordt een half jaar verlengd. Het blijft in stand tot 1 juli 2015. De maatregel dat ouders belastingvrij 100.000 euro aan hun kinderen mogen schenken om in een huis te steken, wordt juist niet verlengd.

- Bij de maatregelen moet worden bedacht dat eerder afgesproken bezuinigingen daar nog bijkomen. Het gaat bijvoorbeeld om de decentralisatie van de zorg, het aanpassen van de WW en de verdere verhoging van de AOW-leeftijd.

- Het motto van de Miljoenennota is "Uit de schaduw van de crisis".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl