NOS NieuwsAangepast

Duitsland verbiedt IS

Duitsland heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verboden. Activiteiten die te maken hebben met de organisatie zijn voortaan strafbaar.

Onder meer het zwaaien met de zwarte IS-vlag, het dragen van IS-symbolen bij demonstraties en het voeren van propaganda op sociale media is niet meer toegestaan. Ook worden symbolen van IS op internet verwijderd.

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken noemt IS een bedreiging, "ook voor de openbare veiligheid in Duitsland". Het is niet duidelijk of IS op een gestructureerde manier actief is in Duitsland. De Duitse inlichtingendiensten schatten dat enkele honderden Duitsers strijden voor IS.

Opstelten

Op de vraag waarom Nederland IS niet verbiedt, zegt minister Opstelten: "De organisatie IS is al verboden omdat zij op de resolutielijst van de Verenigde Naties en op de EU-sanctielijst staat."

Voor het verbieden of vervolgen van Nederlandse aanhangers gelden ook duidelijke regels, zegt de minister: "Duitsland heeft een ander stelsel dan Nederland. Hier kan het Openbaar Ministerie aan de rechterlijke macht vragen of een rechtspersoon verboden kan worden. Ook dat soort vlaggen en andere uitingen worden steeds door het OM beoordeeld."

Opstelten zegt dat de Nederlandse maatregelen voldoende zijn voor het OM en burgemeesters om te kunnen ingrijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl