NOS NieuwsAangepast

Verdubbeling Frans antisemitisme

In Frankrijk is het aantal geregistreerde gevallen van antisemitisme bijna verdubbeld. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er 527 daden of bedreigingen gemeld.

Vorig jaar waren dat er 276 in dezelfde periode, maakte de CRIF bekend, de Vertegenwoordigende Raad van joodse Instellingen in Frankrijk.

Onbehagen

Vooral het aantal antisemitische handelingen is toegenomen. Daarbij gaat het onder meer om geweld, (poging tot) een aanslag, brandstichting en vandalisme.

Die zaken dragen bij aan het groeiende onbehagen onder joden in Frankrijk en belemmeren hun toekomst, laat het SPJC weten, de beschermingsdienst van de joodse gemeenschap.

Bendes

De dienst maakt zich vooral zorgen over nieuwe vormen van geweld die opduiken, zoals aanvallen van georganiseerde bendes op openbare gebouwen en vernielingen van joodse bedrijven.

Volgens de SPJC waren er afgelopen jaar enkele momenten die eruit sprongen. De eerste was in januari rondom de omstreden cabaretier Dieudonné. In juli leidden enkele pro-Gaza-demonstraties tot incidenten bij synagoges.

Joods nieuwjaar

De CRIF dringt aan op extra beveiliging van goederen en personen, vooral tijdens de viering van het joodse nieuwjaar van 24 tot en met 26 september.

Volgens de CRIF-voorzitter is het toenemende antisemitisme het gevolg van een ontsporende maatschappij, waarbij joodse burgers de eerste slachtoffers zouden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl