MH17-team: we kunnen ver komen
Het OM is er niet zeker van dat het de daders van de aanslag op vlucht MH17 kan achterhalen, maar het "verwacht heel ver te komen". Dat zei hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke in een gesprek met de pers. Als er verdachten in beeld komen, kunnen die in Nederland worden vervolgd, zei hij.
Het OM kan nog niet met zekerheid zeggen dat het toestel met bijna 300 mensen aan boord na een aanslag is neergestort, al is dat wel waarschijnlijk. "We moeten eerst alle andere scenario's uitsluiten", zei Westerbeke.
Tussen de wrakstukken en in lichamen van slachtoffers zijn 25 metalen deeltjes gevonden. Mogelijk zijn die afkomstig van een raket die op het vliegtuig is afgeschoten.
Foto's en video's
Na een oproep hebben mensen uit de hele wereld 20.000 foto's en 750 video's geüpload naar een speciale politiesite. Die worden nu onderzocht op authenticiteit. Ook worden 350 miljoen webpagina's onderzocht op bewijzen dat vlucht MH17 na een aanslag is neergestort.
Het onderzoek waar Westerbeke leiding aan geeft, is het grootste strafrechtelijk onderzoek dat ooit in Nederland is gehouden. Doel is om de schuldigen op te sporen, te arresteren en te berechten.
Rechercheurs
Er zijn tien officieren van justitie en meer dan tweehonderd rechercheurs bij betrokken. Zo'n honderd daarvan doen het opsporingsonderzoek. De rest onderhoudt het contact met de families van de slachtoffers.
Aan het onderzoek doen ook vertegenwoordigers van Oekraïne, België en Australië mee. Maleisië staat op het punt zich daarbij aan te sluiten. Van Russische deelname is nog geen sprake.
Rampplek
In de Oekraïne is een team van 28 Nederlanders paraat om opnieuw onderzoek op de rampplek te doen. Vanwege de gevechten daar konden zij hun werk daar niet afmaken.
Als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt dat de situatie veilig is, gaan zij terug. Prioriteit heeft dan het veiligstellen van persoonlijke bezittingen en eventueel nog aanwezige stoffelijke resten.
Lange adem
"Het zal een zaak van de lange adem worden", zei Westerbeke. Hij trok een vergelijking met het onderzoek naar de aanslag op het vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988. Het duurde drie jaar voordat de aanhouding van de verdachten werd gelast.
Ook de deze week verschenen tussenrapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaf nog geen antwoord op de vraag of het toestel met opzet is neergehaald. Die beperkte zich tot de conclusie dat het Maleisische toestel door een groot aantal objecten is doorboord.