NOS NieuwsAangepast

Sinterklaasliedjes op de schop

Uitgeverij Ploegsma wil nog dit jaar een nieuw boek met aangepaste sinterklaasliedjes verspreiden op alle basisscholen in Nederland. Ploegsma wil hierover praten met het ministerie van Onderwijs. Een woordvoerder van het ministerie heeft dat bevestigd.

In oktober verschijnt het boek Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet van de cabaretiers en tekstschrijvers Paul Passchier en Thedo Keizer. Zij hebben de 25 bekendste sinterklaasliedjes "afgestoft en aangepast aan deze tijd".

Zo is Piet niet langer een zwarte knecht en krijgt niemand meer de roe als hij stout is. Verder verdwijnen zinnen als: 'een bromtol met een zweep erbij".

Zwarte Pieten-discussie

Passchier en Keizer presenteerden intochten en werkten mee aan vele sinterklaasfeesten en sinterklaas-tv-programma's. Naar aanleiding van de Zwarte Pieten-discussie willen zij de liedjes aanpassen aan de moderne tijd en alle woorden uit de liedjes halen die als discriminerend zouden kunnen worden opgevat.

Het ministerie van Onderwijs vindt dat de basisscholen zelf moeten beslissen of ze het nieuwe boek willen gebruiken. "Wij gaan niet over de lesmaterialen die scholen gebruiken" zo laat het ministerie weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl