Sancties raken ook Nederland

De nieuwe sancties van Europa tegen Rusland gaan vandaag in. De landen van de Europese Unie werden het eerder al eens over een nieuw pakket maatregelen waarmee de druk op Rusland moet worden opgevoerd.

Vanaf vandaag is het moeilijker voor Russische banken en bedrijven om geld te lenen in Europa. Ook komen er meer Russen op de zwarte lijst te staan. Het zijn vooral belangrijke kopstukken uit het zakenleven en de politiek, zoals Igor Lebedev en Vladimir Zjirinovski. En ook de Russische oliebedrijven zullen de sancties voelen. Zo wordt het voor bedrijven als Rosneft, Gazprom Neft en Transneft bijna onmogelijk om geld te lenen in Europa.

Pijn

Maar wat de Russische oliebedrijven raakt, kan ook de Nederlandse economie raken. De Nederlandse economie leunt zwaar op de invoer van energie. En die afhankelijkheid neemt alleen maar verder toe.

In de haven van Rotterdam komt jaarlijks voor zo'n 75 miljard euro aan energie (vooral olie) binnen. Een derde daarvan komt uit Rusland. "Tien jaar geleden haalden wij onze olie voornamelijk uit het Midden-Oosten," legt Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau van de Statistiek uit. "Nu is Rusland onze belangrijkste olieleverancier."

Extra kosten

Maar het gaat niet alleen om oliebedrijven zelf. In Nederland is een groot deel van de industrie ingesteld op het type olie uit Rusland. Als we ineens olie van elders moeten halen zal dat extra kosten met zich meebrengen.

"Dat zou een probleem kunnen zijn voor de haven in Rotterdam, omdat er mogelijk minder Russische olie binnenkomt. En dat betekent dat er andere bronnen moeten worden gevonden - waaraan de Nederlandse industrie moet worden aangepast," zegt energiedeskundige Lucia van Geuns. En die investeringen kosten geld.

Tegensancties

Russische persbureaus melden dat Rusland al zint op een uitbreiding van de huidige boycot. Zo zou Rusland de verkoop van kleding- en tweedehands auto's uit Europa - willen verbieden. Ook wordt er gespeculeerd over een sluiting van het Siberische luchtruim. De topman van Air-France KLM, Camiel Eurlings, waarschuwde gisteren al voor een sluiting van het Russische luchtruim. "Als dat dichtgaat moet er ver worden omgevlogen. Het zou slecht zijn voor de Russische en voor de Europese economie."

De Verenigde Staten hebben ook een nieuw sanctiepakket tegen Rusland in de maak. Dat wordt waarschijnlijk later vandaag onthuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl