NOS SportAangepast

Tank is leeg bij geleefde Cilic

Een dozijn aan interviews, bijpraten met bevriende journalisten, een selfie met een fan. Marin Cilic wordt nog steeds geleefd sinds zijn indrukwekkende toernooizege op de US Open. Zijn volgende opdracht wacht de komende dagen in Amsterdam, het toneel van de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Kroatië.

Cilic was de afgelopen dagen het middelpunt van de tenniswereld na zijn grandslamtitel in New York. Drukte alom, van een fotosessie met zijn trofee op Rockefeller Center tot een bliksembezoek aan de show van David Letterman op dinsdagavond. De tank van de nieuwbakken tenniskampioen is inmiddels leeg. Hij laat het enkelspel op vrijdag dan ook lopen. De relatief onbekende Mate Delic neemt vandaag de plaats van Cilic in.

Geen twijfel

Toch heeft Cilic er geen seconde aan gedacht zich af te melden voor het duel in de Ziggo Dome, de doorgaans hippe concerttempel. "De enige vraag was of ik op vrijdag of zaterdag zou starten", zegt Cilic, die vermoedelijk zaterdag zijn opwachting zal maken in het dubbelspel. "Ik heb veel energie verloren en de afgelopen dagen waren heel emotioneel. Het is moeilijk om me nu snel aan te passen."

Igor Sijsling treft nu in plaats van de nieuwe US Open-kampioen de mondiale nummer 154. Een wereld van verschil. "Een kleine opluchting", beaamt de Amsterdammer met lichte grijns. "Ik speel denk ik niet graag tegen een kersverse grandslamwinnaar."

De keuze van Cilic lijkt gerechtvaardigd. Donderdagmiddag sloeg de pupil van Goran Ivansevic - overigens niet van de partij in Nederland wegens een langdurig conflict met de Kroatische bond - de eerste ballen sinds zijn triomf. Het oogt logischerwijs allemaal wat stroef en het is dan ook eigenlijk gekkenwerk om één dag later een partij om drie gewonnen sets te spelen.

Onderonsje

De verder ontspannen ogende Cilic vindt het na ruim een uur wel genoeg in de Ziggo Dome. Hij heeft daarna een kort onderhoud met Jean-Julien Rojer. "Waar speel je in Azië?", vraagt Cilic belangstellend. De schema's worden doorgenomen en ook de US Open passeert de revue. "Stond er extreem veel wind in je partij tegen Birdman?", vraagt Rojer naar Cilic' wedstrijd tegen Tomás Berdych. "Ja, heel veel wind, veel meer dan tijdens mijn partijen tegen Federer en Nishikori."

Jan Siemerink geeft een seintje. Rojer moet de baan op voor een trainingssessie met Thiemo de Bakker. "Welke locker had je op de US Open?", vraagt de dubbelspecialist op de valreep. "Nummer 12, meteen links nadat je binnenkomt. Hoezo?", reageert Cilic. "Die is dan volgend jaar voor mij", antwoordt Rojer.

Beelden van de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Kroatië zijn vrijdag te zien in het Sportjournaal (NPO 1, 18.45 uur) en in Nieuwsuur (NPO 2, ca. 22.40 uur).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl