NOS NieuwsAangepast

Cel voor douanier St. Maarten

De rechtbank in St. Maarten heeft de 47-jarige douanier N.S. veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Hij was betrokken bij een transport van 268 kilo cocaïne van Curaçao naar het bovenwindse eiland. De drugs waren bestemd voor de Verenigde Staten en hadden een straatwaarde van ongeveer 13 miljoen euro.

N.S. was ten tijde van de smokkel een hooggeplaatste douane-officier, die al 23 jaar afwisselend in Curaçao en St. Maarten werkte. In januari van dit jaar vloog hij zelf mee met het transport, dat verstopt zat in een partij dozen met kleding. De beambte liep tegen de lamp toen zijn collega's een 100-procentscontrole uitvoerden op de luchthaven van Philipsburg.

Veel betrokkenen

Volgens de rechtbank heeft de douanier gebruikgemaakt van zijn uitgebreide netwerk en zijn kennis van en ervaring met douane-procedures om het transport mogelijk te maken. De rechter stelt in zijn vonnis ook vast dat het personeel van Swissport Cargo Services, de luchthavenpolitie in Curaçao en de douane op beide eilanden actief betrokken moeten zijn geweest bij het transport.

Maar het Openbaar Ministerie heeft zich vanwege capaciteitsproblemen beperkt tot een onderzoek naar hoofdverdachte N.S. Het Openbaar Ministerie in Curaçao zegt niet op de hoogte te zijn van het dossier en doet geen onderzoek naar eventuele betrokkenheid van de Curaçaose douane en/of de luchthavenpolitie in Willemstad.

Een onderzoek naar betrokkenheid van een tweede collega van N.S. op Sint Maarten is wel afgerond, maar de zitting vindt om medische redenen later dit jaar plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl