NOS NieuwsAangepast

Mogelijk Nederlanders met ebola

Twee Nederlandse tropenartsen zijn mogelijk besmet met het ebolavirus. De artsen, afkomstig uit Reeuwijk en Apeldoorn, werken in het Lion Heart Medical Centre in Yele in Sierra Leone. Dat ziekenhuis is voornamelijk gebouwd met Nederlands geld. Bij beide artsen zijn nog geen symptomen ontdekt, maar het kan soms wel drie weken duren voordat het virus zich openbaart.

De Nederlanders zijn vorige week in aanraking geweest met drie patiënten die later ebola bleken te hebben. De artsen droegen geen beschermende kleding omdat het er op dat moment niet op leek dat de patiënten het virus onder de leden hadden. Inmiddels zijn de patiënten overleden.

Gesloten

Directrice Pien Bax van de Lion Heart Foundation zegt dat de artsen afgelopen maandag aan de bel trokken bij de ambassade in Ghana, waar Sierra Leone onder valt. Daar kregen ze te horen dat het beter was dat ze terugkeerden naar Nederland. De kliniek in Yele is inmiddels door de overheid gesloten.

Een van de artsen, Nick Zwinkels, sprak een maand geleden nog met de NOS. Op dat moment was het virus nog niet uitgebroken in Yele. Een mogelijke sluiting van het ziekenhuis in het geval van een ebola-uitbraak noemde hij toen een grote ramp voor de mensen in de regio. In de kliniek worden onder meer veel mensen met malaria behandeld.

Quarantaine

Op last van de Nederlandse overheid komen de artsen komend weekend naar Nederland, zegt Bax van de Lion Heart Foundation. De artsen kunnen niet met een normale lijnvlucht naar Nederland vliegen. 48 uur nadat de artsen in aanraking zijn geweest met de patiënten kunnen ze anderen besmetten.

Inmiddels is al een week verstreken. Vermoedelijk worden de artsen in Nederland in quarantaine geplaatst.

Thailand

In Bangkok is een 52-jarige Nederlander in een ziekenhuis in quarantaine geplaatst omdat gevreesd wordt dat hij ebola heeft. Dat meldt onder meer de Thaise krant The Nation. De man was op zakenreis in Nigeria geweest.

Volgens nieuwszender BNR, die met het ministerie van Volksgezondheid in Bangkok sprak, heeft een eerste bloedtest geen besmetting laten zien. De resultaten van de tweede test zijn pas na het weekend bekend. Tot die tijd blijft de man geïsoleerd.

Het ziekenhuis in Bangkok onderzoekt ook 21 mensen die in aanraking zijn geweest met de Nederlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl