NOS NieuwsAangepast

"Pensioenfonds, betrek deelnemer!"

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat pensioenfondsen hun deelnemers meer betrekken bij de keuzes voor investeringen. Dat zei DNB-directeur Joanne Kellerman tijdens een bijeenkomst met pensioenfondsbestuurders.

Kellerman is bij DNB verantwoordelijk voor het toezicht op de pensioenfondsen. Die hebben volgens haar een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, omdat ze het geld beheren dat werknemers en werkgevers opzij hebben gezet.

Als een pensioenfonds in een bedrijf investeert, worden de deelnemers aan het fonds in feite mede-eigenaar van dat bedrijf.

Morele component

Pensioenfondsen moeten daarom beter rekening houden met de wensen en keuzes van hun deelnemers, vindt Kellerman. En dan gaat het volgens haar om meer dan alleen een hoog rendement.

"Een investering heeft ook een morele component. Vraag de deelnemers daarom ook wat ze juist, duurzaam en verantwoord vinden. Iedere belegging is in feite steun en support aan een bedrijf."

Draagvlak

Nu vraagt maar 22 procent van de pensioenfondsen naar de wensen van hun deelnemers. Als die meer betrokken zijn bij de investeringen, komt dat volgens DNB de transparantie van pensioenfondsen ten goede. Op die manier hoopt DNB dat pensioenfondsen hun draagvlak kunnen vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl