NOS NieuwsAangepast

Dino kon ook zwemmen, blijkt

Een reusachtige vleesetende dino blijkt een uitstekende zwemmer te zijn geweest. De vondst van nieuwe resten bewijst dat Spinosaurus aegyptiacus in en rond het water leefde.

De spinosaurus, het grootste roofdier dat ooit op aarde rondliep, leefde zo'n 100 miljoen jaar geleden in wat nu Afrika is. Ruim een eeuw geleden werden er voor het eerst resten van opgegraven, maar die gingen verloren in de Tweede Wereldoorlog.

Aan de hand van de nieuwe vondst, onder andere een schedel en heupresten, konden wetenschappers een nieuw model maken van het dier.

Kam

Zo had de spinosaurus, net als de krokodil, neusgaten die boven het water uitstaken. Ook had hij waarschijnlijk zwemvliezen en klauwen om haaien te grijpen. Daarnaast had de dino een kenmerkende kam op zijn rug, die boven het water uitstak bij het zwemmen.

Het hoofd van het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Science, zegt dat hij zijn beeld van dinosaurussen totaal moest bijstellen. "Het was alsof ik met een buitenaards wezen te maken had."

Ook andere wetenschappers noemen de conclusie opmerkelijk. "Dino's waren voornamelijk landdieren", zegt Anne Schulp van Naturalis. "Hun afstammelingen zijn vogels, succesvolle vliegers. We kennen veel minder aanwijzingen dat dino's ook weer naar het water teruggingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl